Kontaktformular

contact

PENSION “ZÖLLNERHAUS”

(voormalig “woonhuis voor douanebeamten bij het Kanaal Almelo-Nordhorn, beschermd monument)

 

Beleef een droom in ons meer dan 100 jaar oude huis pal aan de Duits-Nederlandse grens.

Verscholen in het buitengebied van Nordhorn, Grafschaft Bentheim, ontwaart u dit markante gebouw. Naadloos gesitueerd aan de Duits-Nederlandse grens, geheel omzoomd door akkers, bos en water. Lokaal bekend als “Das ehemalige Zöllnerhaus am Kanal”.

Het pand is een ruime eeuw geleden gebouwd aan het Nordhorn-Almelokanaal, als huisvesting voor douanebeambten met hun gezinnen. Tegenwoordig heeft het samen met de lindenallee, het kanaal, de grenssluis en het voormalige douanegebouw de status van monument.

 

Zowel wie op zoek is naar een overnachting voor een speciale gelegenheid, als de zakelijke reiziger wacht hier een ontspannen pleisterplaats op een bijzondere plek.

Voor een een onthaast verblijf in het buitengebied, met (klein)stedelijk comfort in de buurt, vindt u hier de perfecte locatie.

Door zijn unieke ligging biedt het Zöllnerhaus Nordhorn een ideale gelegenheid om te overnachten aan de route bij meerdaagse tochten voor wandelaars, fietsers en kanovaarders. De locatie vormt bovendien een bijzondere uitvalsbasis voor fiets- wandel- of kanotochten, en andere uitstapjes.

Langs het kanaal en de Rammelbeek vindt u aansluiting op diverse fiets- en wandelroutes, zowel in het Nationaal Landschap Noordoost Twente, als in de Duitse Grafschaft Bentheim. Het Dinkelpad en de Podagristenroute voeren rakelings langs het terrein!

Op het aanpalende terrein ligt een kanosteiger; van hieruit vaart u rechtstreeks naar het centrum van Nordhorn of de Vechtesee.

Talrijke mogelijkheden voor daguitstapjes, horeca- en andere voorzieningen vindt u in de directe omgeving.

Ter plekke geniet u van de rust in de tuin, of volgt een workshop tai-chi, chi kung, of vrije kunst.

Voor een een onthaast verblijf in het buitengebied, met (klein)stedelijk comfort in de buurt, vindt u hier de perfecte locatie.

 

Zowel wie op zoek is naar een overnachting voor een speciale gelegenheid, als voor een zakelijke overnachting wacht hier een ontspannen pleisterplaats op een bijzondere plek.

Zöllnerhaus-Nordhorn biedt drie gastenkamers, met een gezamenlijke badkamer.

U overnacht op een één- of tweepersoons logeerkamer.

 

Kanaal Almelo-Nordhorn

Het kanaal Almelo-Nordhorn verbindt de steden Almelo en Nordhorn. Het kanaal wordt al sinds 1960 niet meer als scheepvaartroute gebruikt. Enkel aan Duitse zijde is het kanaal voor kleine boten nog bevaarbaar.

Het 37,6 kilometer lange kanaal had oorspronkelijk een breedte van 13,9 meter aan de oppervlakte en 7,5 meter op de bodem. Bij Almelo ligt het kanaal op een hoogte van tien meter boven NAP, bij de grens met Duitsland ligt het op 21,5 meter boven NAP.

Oorspronkelijk beschikte het kanaal over zes sluizen en tien ophaalbruggen, maar de meeste daarvan zijn niet behouden. Zo bevonden zich van oorsprong bij Almelo, Albergen en Reutum sluizen in het kanaal. De eerste is vervangen door een stuw. Bij Reutum betreft het een koppelsluis. Tussen Weerselo en Fleringen doorkruist de weg N343 het kanaal en hier is de oude ophaalbrug vervangen door een afgesloten stuw. Bij Harseveld, ten noordwesten van Denekamp, staat het monumentale schuivenhuisje, waar de rivier de Dinkel het kanaal kruist. Vlak bij de Nederlands-Duitse grens ligt de sluis Frensdorfer Haar, de enige sluis aan Duitse zijde. In Nordhorn bevindt zich de Klukkert-Hafen. Bij Nordhorn is het Kanaal Almelo-Nordhorn verbonden met de Vecht en via een verbindingskanaal aangesloten op het Eems-Vechtkanaal.

Your Location?

PENSION “ZÖLLNERHAUS”
PENSION “ZÖLLNERHAUS”
Frensdorferhaar 46-48
48529 Nordhorn
LANDKREIS GRAFSCHAFT BENTHEIM
Duitsland

Geschiedenis

Het Kanaal Almelo-Nordhorn werd gegraven aan het eind van de 19de eeuw. Het kanaalvak van Almelo tot de grens bij Denekamp werd in 1886 in gebruik genomen. Het laatste gedeelte, de verbinding met het Eems-Vechtkanaal in Nordhorn, kwam gereed in 1902. Aanleiding van de aanleg was een verdrag tussen de Nederlandse en Pruisische regering uit 1876, dat gesloten werd omdat men hoge verwachtingen had van verbindingen tussen waterwegen in Duitsland en Nederland. Tot drukke scheepvaart kwam het niet, omdat bij de voltooiing van het kanaal de schepen al te groot waren voor het ondiepe water. In het topjaar 1912 telden de sluiswachters nog geen vijfhonderd schepen, minder dan twee per dag. Dit aantal nam nog verder af na de opening van het Twentekanaal. In 1960 voer het laatste (turf-)schip door het kanaal.

Sinds de sluiting voor de scheepvaart heeft het kanaal zich tot een natuurgebied ontwikkeld met vele soorten bloemen, vissen en vogels. De laatste jaren zijn er plannen om (een deel van) het kanaal geschikt te maken voor de grensoverschrijdende recreatievaart.

Daarnaast kan het kanaal beschouwd worden als een industrieel monument uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zijn vormgeving is sinds 1886 grotendeels ongewijzigd gebleven.

(bronnen: zoellnerhaus-nordhorn.de, nl.wikipedia.org)

 

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten