Kontaktformular

contact

POVELTURM, TEXTIELFABRIEK POVEL & CO.

In 1872 richtte de Nordhornse textielhandelaar Anton Povel het textielbedrijf Povel op. Er werken aanvankelijk in totaal 14 medewerkers. In die tijd was Nordhorn een vrij onbelangrijke plattelandsstad met slechts 1.700 inwoners. 100 jaar later - in 1972 - had Povel 2.000 mensen in dienst.

In 1880 nam zijn zoon Ludwig Povel het bedrijf op 21-jarige leeftijd over. Het jaar 1889 markeerde de daadwerkelijke "start" van de textielindustrie van Nordhorn. Onder het motto “het beste van het beste” brengt Ludwig Povel & Co. Nordhorn een volledig nieuw artikel op de markt, dat snel in heel Duitsland bekend zal zijn. Een schortstof van katoen, die zich kenmerkt door de blauwe verven, een prachtig streeppatroon bereikt met nieuw weefsel en een ongeëvenaarde lage prijs. In 1913 had Povel al 1.000 mensen in dienst. Het vakblad Der Confektionär stelt: "Tegenwoordig ligt de Povel-fabrieksstad met een groot leger aan arbeiders als een voorpost van de nieuwe Duitse industriële staat aan de Nederlandse grens, als een modeltentoonstelling van de Duitse industriële technologie."

 

Bloeitijd

In de "gouden jaren" van de Weimarrepubliek na de Eerste Wereldoorlog en de inflatiejaren 1922/23 beleefde de textielindustrie van Nordhorn een nieuwe bloeitijd. De vraag naar textiel groeit in Duitsland. Povel moderniseert en breidt zijn fabrieksfaciliteiten uit. In 1927 waren er 1.600 werknemers. Povel heeft de jaren van het Nationaal-Socialisme en de Tweede Wereldoorlog zonder schade overleefd. In de loop van het na-oorlogse economische wonder, bereikte Povel in 1957 het hoogste aantal van 3.000 werknemers.

 

Een vleugje “swinging Londen”

In 1968 werd Povel een trendsetter in de modebranche met een campagne rond een Mrs. Emma Peel-collectie gemaakt van Povel-stoffen. De Engelse actrice Diana Rigg presenteert in haar rol als Emma Peel de hoofdactrice van de televisieserie With Umbrella, Charm & Melon (The Avengers), dameskleding voor modebewuste jonge vrouwen. Een frisse wind van "Swinging London" waait door het provinciale Nordhorn.

In de loop van 1968 verschenen verschillende paginagrote advertenties voor de collectie van mevrouw Emma Peel in tijdschriften zoals Stern, Bravo, Constanze, Freundin en Brigitte. De stoffen van de Emma Peel-collectie, geproduceerd door Povel, worden met behulp van bijbehorende licentieovereenkomsten verkocht aan geselecteerde kledingfabrikanten. Zo krijgt het Nordhornse kledingbedrijf ERFO de licentie om een ​​blousecollectie te produceren van 25 Emma Peel-modellen en krijgt het bekende Wattenscheider bedrijf Steilmann de licentie om broekpakken en damesrokken te produceren.

 

Povel en van Delden: De crisis van de jaren zeventig

In 1969 nam de Delden Groep uit Gronau haar directe concurrent Povel over. Productie is veranderd. De filosofie van Van Delden komt overeen met de principes van de Zuidoost-Aziatische textielproducenten die sinds de jaren zeventig succesvol zijn: ze vertrouwen op de massaproductie van een klein aantal effen kledingstoffen met een hoog aandeel synthetische vezels in plaats van de productie van zeer modieuze stoffen in kleine batches. Na de economische recessie die werd veroorzaakt door de eerste wereldwijde olie- en energiecrisis in 1973, daalde de vraag naar textiel. De prijzen van op petroleum gebaseerde synthetische vezels stijgen. Grote bestellingen van klanten van Van Delden zoals de kledingketen C&A komen niet rond. Puur katoenen producten zoals spijkerbroeken beleven een wedergeboorte. Bij Povel worden de onverkoopbare voorraden opgestapeld tot aan het plafond. Het machinepark is niet gemoderniseerd en oktober 1978 ging Povel failliet. Voor 1.100 textielarbeiders volgde ontslag.

 

Renovatie Povel fabrieksterrein

Bij de sloop van de fabrieken in 1980-1981 zijn in totaal drie textielgebouwen gespaard gebleven vanwege de monumentenbescherming: het administratiegebouw uit 1906, de Spinnereiturm (ook bekend als het Stadsmuseum Povelturm), eveneens uit 1906, en de nieuwe weverij uit 1949, die tussen 1997 en 1999 de oude weverij werd. In 1987 is begonnen met een grootschalige renovatie van het gehele fabrieksareaal. Halverwege de jaren negentig werd een nieuwe stadswijk gebouwd, de Wasserstadt Povel. Herinrichting en nieuwbouw zorgen wereldwijd voor sensatie. Renovatie-experts en stedenbouwkundigen van over de hele wereld reizen naar Nordhorn om de succesvolle transformatie van het fabrieksterrein van Povel naar een woon- en servicegebied in de binnenstad te bestuderen.

(bron: stadtmuseum-nordhorn.de)

 

Your Location?

POVELTURM, TEXTIELFABRIEK POVEL & CO.
POVELTURM, TEXTIELFABRIEK POVEL & CO.
Kokenmühlenstrasse 18
48529 Nordhorn
LANDKREIS GRAFSCHAFT BENTHEIM
Duitsland
Homepage

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten