contact

contact

HISTORISCH MUSEUM GOOR

Historisch museum Goor

 

De Stichting Historisch Goor(SHG) is gevestigd in het voormalig spoorwegstation van Goor (1865) en is in 2002 ontstaan uit een fusie van de Stichting Oudheidkamer Goor, opgericht in 1955, en de Stichting Goors Historie, opgericht in 1979, en houdt zich bezig met de historie van Goor en directe omgeving.

De stichting heeft naast het Goors Historisch Museum, dat het verhaal vertelt van het rijke verleden van het Twentse Haagje, een afdeling Heemkunde die zich bezig houdt met veldnamen, genealogie, streektaal, educatie en het verzamelen en archiveren van fotomateriaal en krantenartikelen.

 

                Station Goor

Het station is gebouwd in 1864 door architect K.H. van Brederode en was eigendom van de Hollandse Spoorweg Maatschappij, later opgegaan in de Nederlandse Spoorwegen.

Het is een zgn. klasse 4 station, de op één na laagste categorie; Zwolle heeft bijvoorbeeld een klasse 1 station en Markelo een klasse 5.

De spoorlijn Zutphen - Hengelo is als één van de laatste lijnen in Nederland geautomatiseerd en tot zolang bleven de stations in gebruik ter bediening van wissels, seinen en overwegen.

Hierdoor en door veranderende inzichten bij de Spoorwegen om niet meer tot afbraak van buiten gebruik gestelde stations over te gaan, zijn de aanliggende stations, zoals Delden, Goor en Lochem gespaard gebleven en hebben die inmiddels een andere bestemming gekregen.

Het station Goor-zuid werd museum.

In het verleden was er in Goor nog een station: Station Goor-west, gelegen aan de spoorlijn Neede-Hellendoorn. Dit station stond op de plaats van de huidige Jumbo-supermarkt aan de Van Kollaan en werd begin jaren zeventig van de vorige eeuw afgebroken.

 

                Textielindustrie

De bovenverdieping van het museum brengt u terug naar de ontstaansgeschiedenis van de textielindustrie en wat er aan vooraf ging.

U vindt er het verhaal van Thomas Ainsworth, de oprichter van de eerste Twentse weefschool in Goor, in 1833 en voorbeelden van wat er gemaakt werd bij de textielfabrieken als de Twentsche Stoombleekerij, de Twentse Katoendrukkerij en Arntzenius Jannink en Co.

De verwerking van vlas tot linnen kunt u aan de hand van de oude gereedschappen volgen. Op de drie weefgetouwen uit de 18de eeuw wordt nog regelmatig geweven door de weefsters van weefkring 't Weverke.

In de kabinetten en vitrines liggen voorbeelden van oud linnengoed, kleding en accessoires van de streekdracht en de mode tot ca. de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Ook de gereedschappen en materialen om kleding en linnengoed te maken hebben daar hun plek.

 

                Thomas Ainsworth

Thomas Ainsworth (1795-1841) was een Engels textieltechnicus en wordt beschouwd als de grondlegger van de katoenindustrieTwente.

Na omzwervingen in België en West-Nederland voerde hij vanaf 1831 opdrachten uit in Oost-Nederland en Westfalen. Een toevallige ontmoeting in Hengelo met Willem de Clercq (1795-1844), secretaris van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), leidde tot de oprichting van een weefschool in Goor in 1833, waarover Ainsworth de leiding kreeg (tot 1836). Aan Twentse wevers werd in hoog tempo geleerd te werken op Calicot-getouwen met een verbeterde snelspoel. Al snel werden ook weefscholen geopend in Diepenheim, Enter en Holten.

Ainsworth overleed onverwacht en werd begraven in Goor, waar men zijn grafmonument - door de gemeente uit dankbaarheid opgericht - nog steeds kan bewonderen op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Laarstraat - Herman Heijermansstraat.

(bron: historischgoor.nl)

 

 

 

Your Location?

HISTORISCH MUSEUM GOOR
HISTORISCH MUSEUM GOOR
Stationslaan 3
7471 AP Goor
REGIO TWENTE
Nederland

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website