contact

contact
Historisch Museum, VRIEZENVEEN

HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

Het Historisch Museum Vriezenveen herbergt unieke bezienswaardigheden van de handel en pioniersgeest van de Rusluie, van de lokale textielnijverheid en van de eeuwenoude dorpsgeschiedenis. In het museum zijn originele documenten, voorwerpen en een prachtige collectie textielmachines te zien.

Het museum is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

De collectie is verdeeld over drie thema's:  handel (De Rusluie), textielnijverheid en de dorpsgeschiedenis.

De unieke geschiedenis van twee eeuwen handelsbetrekkingen tussen Vriezenveen en Sint Petersburg heeft een speciale plaats in het museum. De Vriezenveense kooplieden die hierin actief waren, werden Ruisluie genoemd.

Textielnijverheid is in Twente al generaties lang verweven met de plaatselijke bevolking. Het lag dan ook voor de hand dat textielproducten, zoals linnen, de basis  vormden voor de handel die de Rusluie uit Vriezenveen gedurende 200 jaar dreven met Sint Petersburg.

De geschiedenis van Vriezenveen begon ruim zeshonderd jaar geleden met de ontginning van het hoogveen ten noorden van Almelo door de ‘Vrije Vriezen’. Door hun activiteiten onstond een krakteristieke lintbebouwing met als resultaat een dorpsstraat met een lengte van ruim 5 kilometer.

 

(bron: museumvriezenveen.nl)

 

 

Your Location?

HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN
HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN
Westeinde 54
7671 CD Vriezenveen
REGIO TWENTE
Nederland

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website