contact

contact
Steinofen, Recke-Steinbeck

KALKOFEN WESSLING

De Kalkoven Weßling in Recke-Steinbeck is de enige kalkoven van dit type die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en is daarom een ​​heel bijzonder industrieel monument. De huidige staat komt overeen met die uit de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. Er was al elektriciteit, dus de kalk kon elektrisch worden gemalen en vervolgens, verpakt in poedervorm, worden verkocht. De kalksteen zelf is gewonnen uit de kalksteengroeven op de nabij gelegen heuvel. De kolen die nodig waren om de oven te verwarmen, moesten worden ingekocht.

Your Location?

KALKOFEN WESSLING
KALKOFEN WESSLING
Am Berge 50
49509 Recke-Steinbeck
KREIS STEINFURT
Duitsland
+49 (0) 5453 - 8605

Geschiedenis

De geschiedenis van de kalkoven gaat terug tot 1900. Bernhard Heinrich Weßling-Lünnemann (1850-1902) verbrandde in die tijd kalk in een oven die naar verluidt hoger dan de huidige kalkoven heeft gestaan. In 1933/1934 bouwde Heinrich Weßling-Lünnemann (1880-1972) de tegenwoordige kalkoven, die later werd beheerd door zijn zoon Aloys Weßling-Lünnemann (1907-1983).

De wekelijkse productie bedroeg ongeveer 600 Zentner, hetgeen overeenkomt met 30.000 kilo. In 1963/1964 werd de kalkstokerij om economische redenen gesloten. De kalkoven ligt op een naar het noorden aflopende helling. De tegenwand van de kalkoven werd in de helling ingebouwd. In het onderste gedeelte bevinden zich drie afvoeropeningen. De kalkoven zelf wordt afgesloten door een betonplaat. De bijgevoegde doorvoertule van kalkzandsteen staat open voor het plateau op de helling om de oven te voeden. Ten oosten van de kalkoven staat het machinegebouw opgetrokken in kalkzandsteen met daarin een ​​breker, hamermolen en silo. De gehele technologie was geëlektrificeerd. Door verschillende initiatieven werd het gebouwencomplex in 1993/1994 gerestaureerd. Ingestorte delen van het gebouw zijn weer opgetrokken, defecte deuren, ramen en kleppen zijn gedeeltelijk hersteld of vervangen. Het dak is opnieuw bedekt met oude dakpannen. Tegenwoordig is de kalkoven Weßling met de bijbehorende steengroeve en de gedeeltelijk geconserveerde technologie het enige overgebleven exemplaar in Kreis Steinfurt. Sinds 1993 staat het als technisch monument volledig onder monumentenzorg.

Open: altijd toegankelijk op aanvraag en na overleg met de eigenaar / buitenvoorziening. Contactpersoon: familie Weßling, telefoon: +49 (0) 5453 8605.

(Bron: Wikimedia, J.-H. Janssen, 2013)

 

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website

Geöffnet: immer auf Anfrage und nach Absprache mit dem Inhaber
Außenanlage jederzeit begehbar