contact

contact

KLOMPENFABRIEK KRAJENBRINK B.V.

Sinds 1891 worden in De Heurne houten klompen gefabriceerd door de familie Krajenbrink: authentieke Gelderse rondneuzen. Wat begon als een nevenactiviteit van het boerenbedrijf, groeide uit tot de belangrijkste pijler. Tegenwoordig is Klompenmakerij Krajenbrink één van de grootste producenten van houten klompen ter wereld. Telkens worden nieuwe varianten ontwikkeld, zoals designklompen met stippen, spaarklompen en onlangs nog de klomp met een hoge hak.

Niet alleen draagklompen verlaten de machinale afdeling en de lakkerij; een steeds groter deel van de productie bestaat uit (klomp)souvenirs en gebruiksartikelen.

 

Bezoek

Natuurlijk staat de houten klomp nog steeds centraal. Wie dat met eigen ogen wil bekijken, is welkom voor een rondleiding door het Achterhoekse bedrijf. Op afspraak geven Henk en Marijke Krajenbrink graag een rondleiding door hun bedrijf. In ongeveer anderhalf uur wordt het complete productieproces van de klomp getoond. Henk Krajenbrink vertelt honderduit over de keuze van een boomstam tot het afwerken met lak. De rondleiding eindigt met een bezoek aan de winkel. In een hoek is een museum ingericht met gereedschappen van vroeger. 

(bron: krajenbrink-klompen.nl)

Your Location?

KLOMPENFABRIEK KRAJENBRINK B.V.
KLOMPENFABRIEK KRAJENBRINK B.V.
Hoge Heurnseweg 6a
7095 CJ De Heurne
REGIO ACHTERHOEK
Nederland

Geschiedenis van de klomp

Een klomp is schoeisel van hout dat reeds sinds de oudheid bestaat. In de Middeleeuwen werd de klomp in grote delen van Europa gedragen, vooral door arbeiders en boeren. Een andere benaming is holleblok of holsblok. Trippe en platijn zijn houten zolen met lederbanden die uit de Middeleeuwen stammen. De tripklomp is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef die vooral door vrouwen en kinderen wordt gedragen.

Ongeverfde klompen werden met zand of schelpgruis schoongeschuurd en in sommige gebieden witten vrouwen daarna hun klompen meestal op de vrijdagen met krijtwit. Ze droegen deze gewitte klompen in huis en wanneer ze naar de kerk gingen.

Klompen worden meestal van populierenhout of wilgenhout gemaakt. Kenners beschouwen klompen als een warme en veilige vorm van voetbedekking. Traditioneel worden klompen in een gele kleur gelakt, soms met eenvoudige versieringen die van plaats tot plaats verschillen. Vaak doen de versieringen aan schoenveters denken, alsof men de klomp op een schoen wil doen lijken.

Door de week droeg men doorgaans ongeschilderde klompen. Bij de kerkgang was dat anders: mansklompen waren zwart geschilderd en vrouwsklompen naturel gelakt met een bloemmotief. Klompen uit de souvenirindustrie zijn vaak met molens of tulpen beschilderd. Ook waren er klompen met scherpe metalen punten onder de klomp bevestigd, waarmee men op het ijs kon lopen zonder uit te glijden.

 

(bron: krajenbrink-klompen.nl)

 

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website