contact

contact

MAALDERIJ DE NIEUWE MOLEN

Maalderij De Nieuwe Molen is een cultureel industrieel historisch erfgoed. Het gebouwencomplex is in 1999 aangewezen als rijksmonument. Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Voorheen stond hier een grote standerdmolen. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij, waarmee voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij zichtbaar is. Het monument is een voorbeeld van een molenaarsbedrijf uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw. Bij binnenkomst valt de oorspronkelijkheid van de inrichting meteen op: houten constructies en zichtbare aandrijftechniek met riemschijven en leren drijfriemen.

Het gaat in het interieur in de eerste plaats om de drie maalstoelen, maar er zijn zowel gelijkvloers als op de zolderverdieping verschillende hulpwerktuigen geplaatst. Het geheel draait op een oude ééncilinder dieselmotor. Achter de motorkamer bevindt zich de roggebroodbakkerij.

Your Location?

MAALDERIJ DE NIEUWE MOLEN
MAALDERIJ DE NIEUWE MOLEN
Keurhorsterweg 5
7065 BS Sinderen
REGIO ACH REGIO LIEMERS TERHOEK
Nederland
Homepage

Geschiedenis

1650: Besluit tot bouw van een windmolen - De graven Van den Bergh en van Limburg-Stirum besloten tot bouw van een nieuwe koren- en oliemolen, op de Keurhorsterheide te Varsseveld op de grens van hun bezittingen: de heerlijkheden Bergh en Wisch. Deze Keurhorster- of Nieuwe Molen zou een ‘tweeherig’ bezit worden, waar de pachtboeren naartoe werden verwezen (molendwang). De molenaar/pachter diende aan elk der heren de helft van de pachtsom te voldoen.

1652: Molen in de vorm van een houten achtkantige bovenkruier gereed. Dit model was een voor deze streek nieuw type windmolen. De oliemolen was onderin geplaatst en kon ook door een paard worden aangedreven (rosmolen).

1671: Afbraak van de molen en vervanging door standerdmolen. Daarnaast is - om bij afwezigheid van windkracht toch te kunnen malen - een verhoudingsgewijs grote roskorenmolen gebouwd dicht bij de molenaarswoning.

1712/1837: Huis Bergh in Duits bezit en beëindiging tweeherigheid - Door erfopvolging kwam Huis Bergh in handen van de familie Von Hohenzollern Sigmaringen. Later eindigde het gezamenlijke eigendom met Baron van Nagell van Wisch; de Duitse Vorst werd de enige eigenaar.

1853: Ombouw roskorenmolen tot olie-, grut- en pelmolen. De verbouwde rosmolen heeft niet lang ( 15 á 20 jaar) gefunctioneerd en is aan het einde van de 19e eeuw gesloopt.

1875: Pachter koopt molen - De standerdmolen, de molenaarswoning en de bijbehorende grond werden gekocht door de toenmalige molenaar Johannes Colenbrander, wiens vader vanaf 1825 de molen in pacht had. Tot 2007 is de molen c.q. maalderij in familiebezit gebleven.

1900: Bouw hulpmaalderij - Om niet afhankelijk te zijn van uitsluitend windkracht (rosmolen was gesloopt) werd naast de windmolen een hulpmaalderij opgericht met één koppel maalstenen, aangedreven door een petroleummotor. In 1910 werd dit gebouw uitgebreid met een - nog bestaande - bakkerij.

1926: Sloop standerdmolen en oprichting van de huidige motormaalderij - Na ruim 250 jaar dienst te hebben gedaan werd wegens toename en verandering van werkzaamheden en ook door de hoge onderhoudskosten - besloten tot vervanging van de standerdmolen. Een geheel stenen maalderij, waarin de maalwerktuigen en andere machines werden aangedreven door een dieselmotor, kwam tot stand.

1933/1934: Bouw houten loods en een kantoor - Noodzakelijk geworden wegens een toename van de handel in diverse benodigdheden voor de landbouw en de veehouderij, zoals specifieke voeders, kunstmeststoffen en steenkolen.

1936/1937: Verbouwing en uitbreiding machinekamer en bakkerij. In de gemoderniseerde motorkamer werd de Thomassen-dieselmotor geplaatst, die er ook nu nog staat. In de bakkerij veranderde de brandstof voor de verhitting van de oven: van takkenbossen naar oliebrander. Er werd uitsluitend roggebrood gebakken.

1981: Beëindiging  bedrijfsactiviteiten - Schaalvergroting in de landbouw/veevoedersector, alsmede het ontbreken van opvolgers hebben geleid tot stillegging van het bedrijf. In de negentiger jaren is echter de ‘maalvaardigheid’ hersteld.

1999: Maalderij en bijgebouwen aangewezen tot Rijksmonument - Vanwege de bewaarde oorspronkelijkheid uit de twintiger en dertiger jaren (het z.g. interbellum) is het complex de status van beschermd monument waardig geacht.

2007: Stichting Maalderij De Nieuwe Molen - Het gebouwencomplex is ondergebracht in een stichting met als doel instandhouding ervan.

(bron: maalderijdenieuwemolen.nl)

 

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website