contact

contact
Museum Hengelo

Museum Hengelo

MUSEUM HENGELO

 

Museum Hengelo is gevestigd in een oorspronkelijk winkelwoonhuis dat in 1881 werd verbouwd tot herenhuis. Hier leefde de familie Van Benthem, die goede zaken deed met grond en huizen en bovendien kwekerijen bezat. De langstlevende en oudste dochter Elisabeth van Benthem, ongetrouwd, woonde hier tot 1973. Het was de wens van mevrouw van Benthem dat het huis voor Hengelo behouden zou blijven.

In 1974 kocht de stichting Oald Hengel met steun van de gemeente Hengelo het pand en startte in 1976 een oudheidkamer. In februari 2004 werd de oudheidkamer officieel een erkend museum

Museum Hengelo verklaart hoe de stad zich heeft ontwikkeld in de afgelopen eeuwen en wat daarbij verloren is gegaan en gespaard is gebleven.

Hengelo is een stad van mensen en daarom gaat het Museum Hengelo dus ook over mensen van  die stad – een pas op de plaats op de weg van het verleden naar de toekomst. Het museum staat stil bij de geschiedenis van een stad in ontwikkeling.

 

                Collectie

Het museum heeft een algemeen cultuurhistosche collectie met speciale aandacht voor het industriële tijdperk. Denk daarbij aan G. Dikkers & Co, vanaf 1879 producent van onder andere appendages voor stoomketels, in het bijzonder kopren en stalen afsluiters. Grootste klant was machinefabriek Stork. Interessant is de link met kunstnijverheid. Tussen 1902 en 1910 had Dikkers een atelier voor gedreven koperwerken van waaruit vele art nouveau ontwerpen werden gerealiseerd die in het museum staan opgesteld.

Uiteraard krijgt de textielnijverheid ruime aandacht. Vanaf 1830 kwam de textielproductie in Nederland op gang. Na de afscheiding van België viel de productie uit Vlaanderen weg. Rond 1850 veranderde de industrialisatie de handmatige productie: stoommachines in fabrieken namen het spinnen, spoelen en weven over. En in Hengelo kwam een weefgoederenfabriek van Stork, de Nederlandse Katoen Spinnerij en een fabrieksschool.

De textiel collectie in Museum Hengelo bestaat uit een diverse aansprekende artikelen: kleding uit de vorige eeuw in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld ontwerpen van Dick Holthaus (de eerste Nederlandse ontwerper en industrieel vormgever), werkstukken van leerlingen van de Antoniusschool en kleding uit vooraanstaande Hengelose winkels zoals Bischoff, Tasche en Richardson. Ook is een ruime collectie van Garenfabriek Bieze Stork & Co te zien in het museum.

(bron: museumhengelo.nl)

 

 

Your Location?

Museum Hengelo
MUSEUM HENGELO
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo
REGIO TWENTE
Nederland

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website