contact

contact

Oostendorper Watermolen

Oostendorper Watermolen is een dubbele, door water aangedreven molen met drie onderslagraderen aan de Buurserbeek ten zuiden van Haaksbergen in Overijssel. Stroomafwaarts gezien op de linkeroever staat de oliemolen met één rad en op de rechteroever staat een korenmolen met twee raderen. De funderingen bestaan uit Bentheimer zandsteen.

De watermolen werd in opdracht van Karel V gebouwd en kwam in 1548 gereed. De molen werd op 18 september 1548 in gebruik genomen, maar er was een probleem, de kantstenen van de oliemolen waren tijdens transport verdwenen. In 1549 kon de oliemolen in gebruik genomen worden. Toch was de huidige plek niet zo goed gekozen want de molen had al snel last van onderspoeling en dat is tot de laatste restauratie in 1988 gebleven. In 1584 werden beide molens verwoest door oorlogshandelingen tussen Staatse en Spaanse troepen. In 1633 kreeg Willem Ripperda tot Weldam toestemming de Oostendorper molen te herbouwen en dat deed hij op de huidige plek.

Op 8 februari 1946 werd de oliemolen door een watervloed weggespoeld. In 1950 is hij herbouwd door architect Jan Jans.

De oliemolen heeft een slagblok met één slag- en één loshei, een koppel kantstenen en een vuister. Ook is er een door de wateras via een drijfriem aangedreven lijnkoekenbreker aanwezig.

 

(bron: nl.wikipedia.org)

 

Your Location?

Oostendorper Watermolen
Oostendorper Watermolen
Watermolenweg 4
7481 VL Haaksbergen
REGIO TWENTE
Nederland

Entreeprijs:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten
Drempelvrije toegang:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten