contact

contact

RWE KRAFTWERK IBBENBÜREN

Elektriciteitsproductie heeft in Ibbenbüren een lange traditie. Al in 1954 begon de opwekking van elektriciteit met kolen op deze plaats.

Het steenkool-energieproductieblok van 838 megawatt genereerde voor het eerst elektriciteit op 19 juni 1985. Er is een verbrandingskamer nodig om elektriciteit op te wekken uit de laagvluchtige antracietkolen die werden geproduceerd door de naburige mijn. De Ibbenbürener smeltkamerboiler is wereldwijd de grootste van dit type. Naast de belangrijkste brandstof tot 2019, antracietkolen uit Ibbenbüren, wordt stookolie gebruikt als pilootbrandstof, bruinkool met gefluïdiseerd bed als ondersteunende brandstof, en de alternatieve brandstoffen diermeel en zuiveringsslib.

Na sluiting van de mijn wordt in de centrale alleen nog steenkool van buitenaf, de zogenaamde wereldmarktkolen, gebruikt. Deze steenkool vereiste een conversie van de Krachtcentrale - omdat het andere verbrandingseigenschappen heeft dan de eerder gebruikte Ibbenbüren antracietkolen.

 

Stof wordt bouwmateriaal

De uitgebreide systemen voor rookgasreiniging bestaan ​​uit elektrostatische filters voor ontstoffing, ontzwaveling en reductie van stikstofoxide. De stofachtige asdeeltjes worden in de elektrostatische stofvangers van de rookgassen gescheiden en als gesmolten lucht in de smeltkamer teruggevoerd en omgesmolten. Het resulterende granulaat wordt gebruikt als bouwmateriaal.

 

Gips voor de bouwmaterialenindustrie

Het zwaveldioxide dat vrijkomt bij het verbranden van de kolen wordt in de ontzwavelingsinstallatie door kalkmelk uit de rookgassen verwijderd en als gips gebruikt in de bouwmaterialenindustrie. De reductie van stikstofoxide werkt volgens het selectieve katalytische reductieproces. De stikstofoxiden in het rookgas worden door ammoniak (NH3) op een katalysator omgezet in gasvormige stikstof en waterdamp. Alle rookgasreinigingssystemen zijn zo ontworpen en geëxploiteerd dat op betrouwbare wijze aan de wettelijk vereiste grenswaarden wordt voldaan of beneden valt.

 

Water-stoomcyclus

De kolen worden in de stoomketels verbrand om water om te zetten in oververhitte stoom, die wordt gebruikt voor energie.

Een gesloten lopende band bracht de kolen rechtstreeks van de mijn naar de elektriciteitscentrale. Daar komt het aan in de molenbunker van de stookinstallatie. Vervolgens malen acht kolenmolens de kolen tot fijn stof. Het kolenstof wordt in de smeltkamerboiler verbrand via 32 branders. Het water verdampt in het boilersysteem.

Zo'n 2.300 ton water kan binnen een uur worden omgezet in oververhitte stoom. Dit kost 245 ton kolen per uur. De gegenereerde stoom stroomt op de schoepenwielen van het turbinewiel en roteert ze. De energie van de stoom wordt dus omgezet in mechanische energie. De stoominlaattemperatuur wordt verlaagd van 540 graden Celsius naar 40 graden Celsius en de druk wordt verlaagd van 198 bar naar 0,06 bar.

De aan de turbine gekoppelde generator wekt elektrische stroom op door mechanische rotatie. Om de in de generator opgewekte warmte af te voeren, wordt deze gekoeld met waterstof. De generatorspanning wordt via de nettransformator aangepast aan het openbare stroomnet. Het generatorvermogen is 838 MW. De door de hoge verbrandingskamertemperaturen gesmolten

slakken stromen door vier stortkokers naar de zogenaamde natte asverwijdering. Daar wordt elk uur ongeveer 25 ton granulaat geproduceerd, dat kan worden hergebruikt in de bouw.

 

Koelwatercircuit

De hoeveelheid stoom die uit de lagedrukdelen van de turbine komt, wordt in de condensor gekoeld en daardoor gecondenseerd. Het condensaat wordt vervolgens teruggepompt in de voedingswatertank en teruggevoerd naar het ketelpijpsysteem. Het koelcircuit dat nodig is om de condensor te koelen, absorbeert de restwarmte.

Het water, dat rond de 37 graden Celsius ligt, wordt vervolgens in de koeltoren gestrooid en koelt af tot 25 graden Celsius. Elk uur verdampt er ongeveer 1.000 kubieke meter water in de atmosfeer. Dit waterverlies moet continu worden vervangen. Per uur circuleren in het koelwatercircuit 54.000 kuub water.

Om de koelwatervoorziening te garanderen, werd een 38 km lange waterleiding naar het Dortmund-Eems-Kanaal aangelegd. Zuidelijk van de Münstersluis wordt circa 1.400 kuub zoet water per uur naar de centrale gezogen.

 

Constante controle

In de centrale controlekamer van de centrale bewaken medewerkers de operationele processen, die grafisch worden weergegeven op een instrumentenpaneel. Ze kunnen op monitoren de gebeurtenissen volgen op de voor de veiligheid relevante punten.

Naast de procesbesturing wordt de centrale ook aangestuurd in het controlecentrum. Vanaf de bedienerconsole geven de medewerkers de bedieningsopdrachten door aan de aggregaten met één muisklik of een druk op de knop. Dit betekent dat het systeem op elk moment kan worden gebruikt om met de juiste hoeveelheid energie aan de marktvereisten te voldoen.

 

Bezoekmogelijkheden

Voor groepen vanaf 20 personen - doelgroep: buren, scholen, universiteiten en vakbezoekers - biedt de RWE Bezoekersdienst het hele jaar na registratie gratis rondleidingen in dagbouwmijnen en energiecentrales. Stuur hiervoor een schriftelijk verzoek.

(bron: group.rwe)

 

Your Location?

RWE KRAFTWERK IBBENBÜREN
RWE KRAFTWERK IBBENBÜREN
Schwarzer Weg 10
49479 Ibbenbüren
KREIS STEINFURT
Duitsland

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website