contact

contact
Saline Gottesgabe - Gradierwerk, RHEINE

SALINE GOTTESGABE

De zoutproductie in Bentlage kan bogen op bijna duizend jaar geschiedenis. Het werd voor het eerst genoemd in 1022 toen de adellijke mevrouw Reinmod een kapel stichtte.

Het gebruik van de zoutafzettingen werd aanvankelijk gegeven aan hun voorganger. Nadat de Kruisvaarders de kapel in 1437 hadden overgenomen en een klooster bouwden, begonnen ze zout te winnen om in hun eigen behoeften te voorzien. Na 1601 floreerde een zoutbedrijf onder de edelmannen van Velen. Gezien de gehoopte opbrengsten gaven ze de zoutwinning de naam "Gottesgabe", die ze door de eeuwen heen heeft gehouden.

Na de verwoestende verwoesting van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) vond vanaf 1738 een essentiële modernisering plaats door prins-bisschop Clemens August von Münster, onder leiding van de internationaal bekende specialist Freiherr Joachim Friedrich von Beust. Hij werkte nauw samen met de prinselijke bouwmeester Konrad Schlaun. Voor de energiewinning werd een ‘Salinekanaal’ aangelegd om met een groot waterrad energie op te wekken, met het water dat van de Eems naar de zoutziederij leidde. Het zoutgehalte van de pekel met een laag percentage werd verbeterd in het nieuwe gradeerwerk, terwijl in 1745 voor het eerst zout werd gekookt in het uitgebreide gebouwde zoutketelhuis. Een gradeerwerk is een installatie ten behoeve van de zoutwinning, waarmee het zoutgehalte in water wordt verhoogd door verdamping, waarna verdere verwerking in een zoutziederij aanzienlijk minder energie kost. Het geproduceerde zout werd in de Münstersche zoutmagazijnen gebracht en van daaruit verhandeld.

 

De pekel die in het gradeerwerk werd in de grote zoutpannen gevoerd. Het is niet bekend of de zoutpannen in Bentlage oorspronkelijk van lood waren, zoals gebruikelijk is. Dergelijke loden zoutpannen hebben het vuur maar een paar weken doorstaan ​​en moesten daarna opnieuw worden gegoten. Al in de late middeleeuwen werden de zoutpannen steeds meer aan elkaar geklonken uit losse ijzeren platen. De voegen tussen de platen zijn afgedicht met een mengsel van dierenlever, talk en klei.

 

Toen de Bentlager Saline vanaf 1867, na de afschaffing van het staatsmonopolie, meer concurrentie zag door industrieel geproduceerd en dus veel goedkoper zout, probeerde men een andere economische steunpilaar te vinden door een spa te openen en daar de waardevolle pekel te benutten. Vanaf 1890 werden de eerste baden beheerd in het nieuwe badhuis (de huidige "Gottesgabe" herberg). Tien jaar later werd het bedrijf uitgebreid met een kuurhuis en na nog eens tien jaar kwam er in de directe omgeving een kindertehuis bij.

Helaas moest na vele tegenslagen de winning van het kostbare en gewaardeerde zout in Bentlage in 1953 worden stopgezet. In 1975 werd ook het pekelbad definitief gesloten.

Sinds 2010 is de Vereniging ter Promotie van de Saline Gottesgabe e.V. actief. Omdat natuurlijke pekel wordt gebruikt zonder chemische toevoegingen, wordt tijdens het kookproces een natuurzuiver zout gevormd, dat zeer gewaardeerd wordt om zijn milde smaak. Het product is ontwikkeld als een symbool van de stad Rheine en veel bekende bedrijven gebruiken zoutzakken van Gottesgabe voor hun reclame.

 

(bron: saline-gottesgabe.de)

 

Your Location?

SALINE GOTTESGABE
SALINE GOTTESGABE
Salinenstraße 105
48432 Rheine-Bentlage
KREIS STEINFURT
Duitsland
Homepage

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website
Infrastructure for Children:
Catering:
Gift and book shop on Site:yes