contact

contact

Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen GmbH .

SALZGEWINNUNGSGESELLSCHAFT WESTFALEN MBH (SGW)

 

Sinds 1972 produceert de Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (SGW) tussen Ahaus-Graes en Gronau-Epe ongeveer 2 miljoen ton zout per jaar. Een veld van 22,5 km2 bij Epe heeft een vergunning tot 2069, een andere van 7 km2 bij Ahaus-Alstätte kan worden gebruikt tot 2103. Aandelen in SGE zijn voor 65% van Solvay, 25% Vestolit en 10% Covestro.

 

De methode van ‘gecontroleerd boren van het boorgat’ wordt gebruikt voor de productie van zout. Water dat het zout oplost, wordt aangevoerd via één van de twee concentrische spoelleidingen. De pekel wordt vervolgens door de andere concentrische buizen gespoeld.

De zoutopvoer wordt nauwkeurig gestuurd zodat de caverne precies de gewenste vorm heeft.

Na ongeveer 10 jaar zoutopvoer ontstaat ondergronds een cilindrische holte, een zogenaamde caverne, circa 80 m breed en circa 200 m hoog met een inhoud tot 700.000 m3.

Hiervoor wordt het Werra-steenzout gebruikt, een schat die 250 miljoen jaar lang ondergronds verborgen ligt en zich relatief gelijkmatig uitstrekt onder Gronau-Epe op een diepte tussen 1000 en 1600 m. De formatie is meer dan 400 m dik en ideaal voor het creëren van cavernes.

Twee eigen waterwerken van SGW leveren de hoeveelheid water die nodig is voor de zoutoplossing.

De zo verkregen zoutpekel wordt met behulp van een circa 350 km lang pijpleidingsnet naar bedrijven in Marl, Rheinberg en België vervoerd. De gewonnen hoeveelheid pekel bedraagt tot 20.000 m3 per dag. De pekel dient als basismateriaal voor de chemische industrie en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van soda, was- en reinigingsmiddelen, kunststoffen, diervoeders, koelmiddelen, zeep en farmaceutica.

 

De dichte steenzoutomgeving van de cavernes maakte het mogelijk om deze na isolatie te gebruiken als opslagplaats voor olie of gas. Al in 1976, kort na de oliecrisis van 1973/74, was de eerste caverne gevuld met olie. In de jaren daarop volgden er meer. De olie wordt aangevoerd vanuit de NWO-oliepijpleiding van Wilhelmshaven naar Wesseling of een aftakking vanuit het pompstation Ochtrup; het dient als de strategische oliereserve van Duitsland.

Cavernes worden sinds 1978 ook gebruikt als aardgasopslag, aangezien er ook belangrijke gasleidingen in de buurt lopen. Tot op heden zijn bijna 80 cavernes gevuld met gas. Een enkele caverne met een nuttig volume van bijvoorbeeld 400.000 m3 kan ongeveer 60 miljoen m3 werkgas opslaan met de juiste gasdruk.

De totale capaciteit van het caverneveld, een van de grootste caverneopslagfaciliteiten ter wereld, bedraagt ​​ongeveer 3,5 miljard m3 werkgas - ongeveer 4% van het jaarlijkse aardgasverbruik in Duitsland. Bij eventuele knelpunten worden de opgeslagen gasreserves benut.

 

(bron: solvay.de/de/standorte/ahaus/index.html)

 

Your Location?

Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen GmbH .
SALZGEWINNUNGSGESELLSCHAFT WESTFALEN MBH (SGW)
Graeser Brook 9
48683 Ahaus-Graes
KREIS BORKEN
Duitsland

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website