contact

contact
Buitengoed De Panoven, ZEVENAAR

ERIH-Ankerpunt Baksteen en Dakpanmuseum ‘Buitengoed De Panoven’

‘Buitengoed De Panoven’ is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie die een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Buitengoed de Panoven ligt in Zevenaar net op de splitsing van de Liemers en het Nationaal Landschap De Gelderse Poort. Kenmerkend voor het gebied waarin de Panoven ligt, zijn het water en de klei. Het water heeft het karakteristieke landschap vorm gegeven. Resultaat is een prachtig rivierenlandschap met dode rivierarmen, eilanden, wielen en kolken, moerassen en overloopgebieden, ooibossen en bloemrijke graslanden. De Rijnstrangen bestaande uit vroegere Rijnarmen, maakt onderdeel uit van Nationaal Landschap de Gelderse Poort, een vrijwel aaneengesloten natuurgebied van ca. 20.000 hectare (Nederland en Duitsland samen). Bovendien is het een kwartiertje fietsen naar Duitsland!

(bron: panoven.nl)

Your Location?

ERIH-Ankerpunt Baksteen en Dakpanmuseum ‘Buitengoed De Panoven’
Panovenweg 18
6905 DW Zevenaar
Nederland
Homepage

Entreeprijs:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten
Drempelvrije toegang:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten