contact

contact
IBBENBÜREN Bergbaumuseum Maschinenhalle

Bergwerk Ibbenbüren

Het Bergwerk Ibbenbüren – RAW Anthracit Ibbenbüren GmbH - is het noordelijkste in zijn soort in Duitsland. Het produceert hoogwaardige steenkool die grotendeels wordt benut in het nabijgelegen Kraftwerk Ibbenbüren. Ook enkele andere elektriciteitscentrales worden via spoorweg- en waterwegverdingingen van steenkool uit Ibbenbüren voorzien.

Daarnaast produceert de mijn voor private kolenstookinstallaties en voor (water-)filterinstallaties vanwege de hoge kwaliteit steenkool, ook anthraciet-steenkool genoemd.

Bergbau-Museum wordt de rijke mijnbouwhistorie gepresenteerd. In de centrae ruimte van het museum, de voormalige machinehal van een elektriciteitscentrale, zijn getuigen uit meerdere eeuwen mijnbouw opgesteld: machines en aparatuur die mijnwerkers voor hun werk boven- en ondergronds nodig hadden. Veel hiervan is nog bdrijfsklaar en wordt door medewerkers van het museum gedemonstreerd. De bezoekers kunnen zelf de handen uit de mouwen steken  met de pneumatische hamer of met andere werktuigen en zo een persoonlijke indruk van het werk in de mijn krijgen. Anthraciet-steenkool uit Ibbenburen, verdeeld in korrelgrootten, vormt samen met sierlijke kolenkachels een presentatie over toepassingen van steenkool. Een grote collectie mineralen en fossielen uit de wijde omgeving completeert de museumcollectie. Aangrenzende ruimten tonen tekst- en beeldmateriaal, kledij en uniformen, mijnlampen en kunstnijverheid, schilderijen, en sculpturen rond het thema mijnbouw.

Your Location?

Bergwerk Ibbenbüren
Bergbau-Museum
Osnabrücker Strasse 112 of 139
49477 Ibbenbüren
Duitsland

Entreeprijs:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten
Drempelvrije toegang:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten