contactform

contact

Aaltense Musea

Met ‘kleine persoonlijke’ verhalen vertelt het Nationaal Onderduikmuseum over de grote geschiedenis van onderduik en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via de verhalen, keuzes en dilemma’s van gewone burgers in de grensstreek, ontstaat een beeld van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.

Naast het onderduikthema verhaalt het museum over het leven en werken van Aalten en omgeving. Dit gaat terug tot de prehistorie en laat de agrarische ontwikkeling en de overgang naar het industriële tijdperk zien

 

Naast het onderduikthema verhaalt het museum over het leven en werken van Aalten en omgeving.

De textiel- en hoornindustrie laten de verwevenheid van de bevolking aan beide zijden van de grens zien. Aan het begin van de 19e eeuw vestigden zich de families Driessen in Aalten. Zij richtten textielfabrieken op die gedurende meer dan een eeuw aan velen werk hebben verschaft. Bezoek onze textielkamer waar een selectie van het textiel te zien is dat in hun fabrieken is gemaakt. Een speciale wandelroute laat de bloeiperiode van de textielindustrie in Aalten op een bijzondere manier tot leven komen.

 

De hoorndraaiers leerden hun vak in Duitsland. Ook zij vestigden fabrieken in de gemeente Aalten. Van  1855 tot het midden van de vorige eeuw werden hier onder andere ‘Duitsche pijpen’, wandel-stokken en knopen geproduceerd. In de Hoornkamer ziet u deze en nog andere voorwerpen van hoorn en maakt u kennis met de vijf families die de hoornindustrie in Aalten gestalte hebben gegeven. Aan de hand van de Hoornroute wandelt u langs plekken waar de hoornindustrie zich in heeft gemanifesteerd.

 

De agrarische collectie in de oude Dorpsboerderij laat zien hoe boeren vroeger leefden en werkten. Veel van wat zij nodig hadden, werd zelf gemaakt. Van boerenkarren tot bedsteden en weefgetouwen. Zeldzaam is de complete rad makerij, verrassend het goedgevulde linnenkabinet.

Neem ook eens plaats in ons compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

Uit de verhalencollectie van het museum blijkt dat de agrarische sector en de beide industrieën een belangrijke rol hebben gespeeld bij de onderduik en het verzet in de Tweede Wereldoorlog. In de nabije toekomst wil het museum de exposities vanuit deze invalshoeken herinrichten.

 

(bron: nationaalonderduikmuseum.nl)

 

Your Location?

Aaltense Musea
Aaltense Musea / Nationaal Onderduikmuseum
Markt 12-16
7121 CS Aalten
REGIO ACHTERHOEK
Nederland

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website