contactform

contact
Korenmolen, ZEDDAM

GRAFELIJKE KORENMOLEN

Naar alle waarschijnlijkheid is de molen vóór 1441 gebouwd. Uit jaarringenonderzoek is gebleken dat het rechtervoeghout in de kap afkomstig is van een boom die voor 1440 gekapt is. Tot in de 20ste eeuw behoorde de molen toe aan de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. In 1839 werd de inrichting van de molen gemoderniseerd. Nadat de molen in de 20ste eeuw in particuliere handen kwam dreigde sloop. In 1929 werd de molen echter verworven door J.H. van Heek, die in 1912 ook al kasteel Huis Bergh had gekocht. De molen werd in 1963, 1974, 1991 en 2005 gerestaureerd. De molen heeft twee koppel maalstenen.

Het middeleeuwse bouwwerk heeft zeer dikke muren en nog zeer oude vloerplanken.

In 1888 is de uit 1875 daterende houten bovenas gebroken. De bovenas is hersteld door in de overgebleven houten as, die daartoe over de volle lengte werd doorgezaagd en deels uitgehakt, een gietijzeren bovenas uit 1861 van de firma Enthoven uit Den Haag te plaatsen. Aan de achterzijde werd een gietijzeren penmuts aangebracht.

 

De wieken hebben een oudhollandse tuigage. De molen is een binnenkruier. De kap wordt gedraaid met behulp van twee kruiwerken en draait op een Engels rollenkruiwerk. Het hele boventafelement is voor het kruiwerk voorzien van kruikammen.

De vang, waarmee de wieken stilgezet kunnen worden, is een Vlaamse vang met vier vangstukken.

 

(bron: nl.wikipedia.org)

 

 

Your Location?

GRAFELIJKE KORENMOLEN
GRAFELIJKE KORENMOLEN
Bovendorpsstraat 14
7038 EC Zeddam
REGIO LIEMERS
Nederland

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website