Kontaktformular

contact

Berenschot Molen

Binnen in de watermolen bevindt zich het restaurant. Neem plaats in één van de vele ruimtes van de watermolen, te midden van de draaiende kamwielen. In de watermolen hoort men ook nog het draaien van het oude waterrad met haar kenmerkende geknars.

Buiten kunt u genieten aan het water op een groot zonneterras. U heeft hier prachtig uitzicht op de Slingebeek, afkomstig uit Oeding (DE), en het waterrad. Ook bevindt u zich aan de rand van Natuurgebied de Bekendelle (Beek ’n Dal) waardoor u de IJsvogel en Grote Gele Kwikstaart vele malen voorbij zult zien vliegen.

 

Sfeer

De inrichting van de watermolen is landelijk, stoer en industrieel. Uiteraard kent de watermolen een lange geschiedenis, wat goed terug te vinden is in de diverse ruimtes. Tezamen geeft de uitstraling een warme en uitnodigende sfeer.

De watermolen kent 5 verdiepingen met elk zijn eigen charme. Onderin de watermolen bevindt zich de “Opzakruimte” waar vroeger de zakken werden gevuld met veevoer. Naast de “Opzakruimte” is een ruimte waar u onderin de watermolen staat en kan kijken naar de achterkant van het waterrad. Eén etage hoger komt u uit bij de entree en de bar. Daarboven bevindt zich de etage van de “Koekjeszolder”. Hier lagen vroeger de plakken koek opgestapeld. Deze koeken gingen door de koekenbreker om brokjes van te kunnen maken. Naast de “Koekjeszolder” bevindt zich de “Maalzolder”. Hier bevindt zich het maalwerk, kamwielen, de oude maalstenen en de koekenbreker. Eén etage hoger komt u uit in de “Graanzolder”. Hier werden vroeger de zakken graan omhoog gehesen vanaf een huifkar en opgeslagen. In elke ruimte treft u nog materialen aan die de familie Berenschot vroeger heeft gebruikt om mee te kunnen malen, zoals zakkenstempels, karretjes om de zakken mee te verplaatsen, kamwielen, zakkenstoppers, apparatuur van de hamermolen, huifkar onderdelen, etc.

 

Oude Graansilo en Schoppe

Naast de watermolen ziet u ook een “Graansilo” staan. Deze Graansilo bestaat uit 8 stalen kubussen. Hier werd vroeger graan in opgeslagen. Momenteel zit hier een “Toeristisch Informatie Punt” onderin gevestigd waar u terecht kunt voor meer informatie over de omgeving en routes.

Tegenover de watermolen bevindt zich een oude “Schoppe”. Schoppe betekent in het dialect schuur. Medio 1800 stond hier een windmolen. Deze werd na een aantal jaren afgebroken om deze “Schoppe” te kunnen bouwen. De “Schoppe” functioneerde als opslag van dakpannen, palen, wielen en huifkarren.

Your Location?

Berenschot Molen
korenmolen / silogebouw c.a.
Wooldseweg 74
7108 AB Winterswijk-Woold
REGIO ACHTERHOEK
Nederland

Geschiedenis

Berenschot Molen is een Nederlandse watermolen met onderslagrad, een korenmolen aan de Boven Slinge. De korenmolen heeft 1 koppel 16der kunststenen. Berenschot's Watermolen werd gebouwd in 1652 als onderdeel van de havezate Plekenpol en werd herbouwd in 1749. Als G.W. Berenschot in 1911 de waterkorenmolen koopt, krijgt de molen de naam die het tegenwoordig nog draagt. Na een grote overstroming in 1960 is de molen tot 1984 buiten gebruik geweest.

In 1964 is een grote graansilo gebouwd ter opslag. Moderne machines zoals hamermolens, melasse mixer, snelmenger en een brokkenpers produceerden vele soorten diermengvoeders. De Graansilo staat naast de watermolen. Vroeger waren diverse producten hierin opgeslagen, tegenwoordig is de Graansilo leeg en is er binnenin nog de stalen bouwconstructie zichtbaar.

Vanaf 1984 is met een grote restauratie begonnen, en werd tussen 1988 en 1991 een deel van het gebouw ingericht als restaurant.

(bron: nl.wikipedia.org, berenschotwatermolen.nl)

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten