Kontaktformular

contact

Wollunterwäsche für jeder Holländer

Jansen und Tilanus gründeten 1869 ihr Textilunternehmen in Vriezenveen. Das Unternehmen erwarb großes internationales Ansehen als Marke für natürliche Wollunterwäsche und war in seiner Blütezeit von großer wirtschaftlicher Bedeutung für die Gemeinde. Leider wendete sich das Blatt für Jansen und Tilanus 1981 durch den steigenden internationalen Konkurrenzdruck aus den Niedriglohnländern. Bemerkenswert ist, dass es die Marke nach wie vor gibt.

Sehen Sie sich hier das Video an 

Hollands linnen

De hoge kwaliteit van Vriezenveense textiel werd zeer gewaardeerd in St. Petersburg in de 18e / 19e eeuw. De Russen noemden het “Hollands linnen”. De firma “De Lange & Jonker” mocht zelfs damast aan de tsarenfamilie leveren. De grootste textielfabrikant in Vriezenveen was echter de firma Jansen & Tilanus. Wicher Jansen startte dit bedrijf in 1850 met 112 weefgetouwen. In 1869 gaf de heer Tilanushet bedrijf een flinke financiële injectie, wat leidde tot de naam ‘Jansen Tilanus’. Het bedrijf groeide uit tot een grote speler met internationale bekendheid. Jansen en Tilanus groeide snel: de sterkerij, scheerderij en spoelerij werden overgenomen en ook werden er verschillende breimachines aangekocht.

BEZOEK HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

In het museum is de rijke textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus) te zien, waaronder een fraaie collectie unieke textielmachines.

Breimachines

Jansen & Tilanus legde zich volledig toe op breitechnieken. De eerste breimachine werd in 1874 overgenomen van de firma ’t Hooft & Co uit Goor. Dit was een plattricot breimachine uit Parijs. Gelijktijdig werd ook de monteur “Boswinkel overgenomen. Zo is de naam Boswinkel in Vriezenveen terechtgekomen. Deze unieke breimachine bevindt zich thans in het Historisch Museum Vriezenveen.

Internationale faam

De productie van hoogwaardig wollen ondergoed maakte Jansen & Tilanus internationaal bekend. Het merk werd een soortnaam voor alle natuur wollen ondergoed. Het bedrijf maakte ook sportkleding: veel Nederlandse sportclubs droegen in de jaren ’70 shirts van dit merk. Het bedrijf was voorts van groot belang voor Twente. In 1926 waren er ruim 1100 werknemers met een eigen ziekenfonds, een pensioenfonds, een spaarfonds, een bibliotheek en een badhuis. Met in 1948 zelfs een polikliniek. 

 

Neergang

In 1958 moest de katoenweverij sluiten – Indonesië weigerde namelijk de import van goederen uit Nederland. De jaren erna zette de neergang steeds verder door. Uiteindelijk viel het doek voor Jansen en Tilanus in 1981. De weverij kon blijven voortbestaan, nu onder de naam Koninklijke Ten Cate. De vroegere glorie van de fabriek wordt in het Historisch Museum mooi belicht.