Kontaktformular

contact

Textilindustrie prägend für Stadtgestaltung

Twente war lange Zeit eine verlassene, unzugängliche Gegend mit Ödland, Heideflächen, Sandwegen, kleineren Städten und Ortschaften. Die Weiterentwicklung des Textilhandwerks brachte den Umschwung. Rund um Enschede, wo sich die aufstrebende Textilindustrie ab 1850 teilweise konzentrierte, veränderte die Gestaltung der Stadt und des Umlandes erheblich. Innerhalb weniger Jahrzehnte entwickelten sich die historische Stadt Enschede sowie die Gemeinde Lonneker von einer ländlichen Gegend mit landwirtschaftlicher Bevölkerung zu einer Industriestadt, deren Silhouette von rauchenden Schornsteinen dominiert wurde. Nach dem Untergang des Twenter Textilhandels erhielten einige Industriegebäude eine neue überraschende Nutzung.

Van huisvlijt naar industrialisatie

Tot ver in de 19e eeuw was Twente een leeg en slecht toegankelijk gebied met woeste gronden en grote heidevelden. De kleine dorpen hadden een agrarisch karakter. De Twentse boeren weefden ’s winters vlas- en katoengarens van linnenreiders (de handelaren) tot het beroemde bombazijn. Die linnenreiders kochten de garens in Duitsland, Vlaanderen en Frankrijk. Ze betaalden de boeren voor hun werk en namen de weefsels weer in om ze te laten bleken, verven of bedrukken. Daarna vonden die hun weg naar andere kooplieden en handelaren. De textielhandel voltrok zich op de beurs of in een koffiehuis. De moeizame handweverij op de boerderijen stierf rond 1875 uit – de stoomfabrieken in de stad betaalden een hoger loon. De volledige industrialisatie van de textielnijverheid in Twente kwam vanaf de tweede helft van de 19e eeuw op gang. Dat zorgde voor een ingrijpende verandering van de samenleving.

BEZOEK DE MUSEUMFABRIEK

De Museumfabriek is getransformeerd tot een echt familiemuseum. Door te spelen, leren, denken, experimenteren en dromen ontdek je de toekomst.

Neergang en nieuw leven

De bloei van de Twentse textielindustrie duurde tot halverwege de 20e eeuw. Vanaf de jaren ’60 keerde het economisch tij voor de Twentse textiel en kwamen veel van de fabrieken leeg te staan. Sommige werden gesloopt, andere kregen een nieuwe bestemming. Pas na de jaren ’70 ontstond het besef van behoud van industrieel erfgoed, hoewel de lokale politiek eerst vond dat het textielverleden uit de stad moesten worden verbannen. De vuurwerkramp in Enschede (2000) zorgde onbedoeld voor het verlies van nog meer fabrieksgebouwen. De Museumfabriek is gevestigd in een voormalig magazijn en de spinnerij van de textielfirma I. Rozendaal.