Kontaktformular

contact

BERGBAUMUSEUM IBBENBÜREN

Mijnbouw heeft een lange traditie in het Tecklenburger Land. Oude documenten vermelden ongeveer 500 jaar geleden het gebruik van Ibbenbüren-steenkool. Wat aanvankelijk begon met opgravingen in de buurt, ging door de eeuwen heen met tunnels en schachten. Tot eind 2018 concentreerde het mijnbouwbedrijf haar kolenproductie op de waardevolle antracietnaden die op een diepte van 1300 tot 1600 m lagen en daarmee de diepste kolenmijn ter wereld vertegenwoordigde. Het mijnbouwmuseum bevindt zich op het voormalige fabrieksterrein.

 

                  Documentatie

In de grote zaal van het museum, een voormalige hal van de elektriciteitscentrale, worden de getuigen van mijnbouwactiviteiten uit twee eeuwen tentoongesteld: machines, apparaten en uitrusting die de mijnwerker ondersteunden in zijn vaak gevaarlijke werk.

Aangrenzende kamers hebben schriftelijke bronnen en afbeeldingen, traditionele kostuums en uniformen, modellen en mijnwerkerslampen, mineralen en fossielen, mijnbouwhandwerk, maar ook sculpturen en schilderijen. Ook de historische ertswinning en verdere regionela bodemschatten worden gepresenteerd. Verslagen van mijnfestivals van de afgelopen decennia maken het plaatje compleet.

 

                  Fascinatie

Talloze machines en gereedschappen hebben hun functionaliteit behouden. Ze worden in beweging gezet door de museumstaf en stralen een sfeer uit van vervlogen tijden. In die zin laat de enorme als monument beschermde stoomhaspel altijd zijn beste vorm zien, ook al was hij meer dan 100 jaar oud. Elke museumbezoeker kan op verzoek een handje helpen en krijgt met behulp van een sloophamer, hamerboor of ander werkgereedschap een heel persoonlijke indruk van de werkwereld van de mijnwerker.

 

                  Ibbenbüren antraciet

Antraciet neemt een bijzondere positie in tussen harde kolen met een hoge warmte- en glansgraad. Vanaf het allereerste begin was het een gewilde grondstof en brandstof voor industrie en huishoudelijk gebruik.

Versierde haarden waren in het verleden het warme middelpunt van de woning. In het Mijnmuseum vinden bezoekers naast een presentatie van soorten antraciet, een kleine haardenparade. Elk exemplaar is een sieraad.

 

                  Steenkoolschaaf en schild ...

... vormen de basis van moderne, mechanische kolenwinning. De uitgebreide collectie exposities toont de historische ontwikkeling van dit extractiesysteem vanaf het begin tot de jaren tachtig.

 

                  Fossielen en mineralen

Als getuige van lang verloren gewaande werelden presenteert het museum een ​​breed scala aan fossielen uit de mijn en over het geologisch diverse gebied tussen Eems en Weser. De tentoonstelling

varieert van 300 miljoen jaar oude plantenafdrukken tot tertiaire haaientanden. Vooral

De replica van een dinosaurus, gevonden in koperen leisteen van Ibbenbüren, is het bekijken waard. Ook de mineralencollectie is indrukwekkend door de verscheidenheid aan kleuren en kristalvormen.

 

                  Mijnbouw kunst

In de schilderkunst zijn altijd motieven gevonden over de mijnbouw. Het museum heeft een rijke selectie schilderijen en foto's uit het mijnleven. Wisselende tentoonstellingen, die het mijnbouwthema vanuit het standpunt van de kunstenaar interpreteren, maken het aanbod compleet.

 

Film: “Danke Kumpel”, 2018

https://www.rag-anthrazit-ibbenbueren.de/bergwerk/film-danke-kumpel/

 

(bron: Bergbaumuseum Ibbenbüren)

 

Your Location?

BERGBAUMUSEUM IBBENBÜREN
BERGBAUMUSEUM IBBENBÜREN
Osnabrücker Strasse 112 of 139
49477 Ibbenbüren
KREIS STEINFURT
Duitsland

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten