Kontaktformular

contact

DE MUSEUMFABRIEK WINTERSWIJK

Beleef de historie van textielindustrie, kolenvervoer en het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Ontdek hoe belangrijk de spoorwegen waren in de vorige eeuw. Maak kennis met Jan Willink, grondlegger van het eerste spoor in de Achterhoek en hoe dit veranderde met de komst van de vrachtwagens en autobussen. Waarom het aardgas in Groningen ervoor zorgde dat het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied verdween in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Een modelbaan houdt de herinnering aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend. Een zeer getrouw beeld van de jaren 1920-1930. Een unieke weergave van een verdwenen werkelijkheid. Ruimtelijk, in de kleuren van toen, met de treinen van toen.

Onze jonge bezoekers ontvangen onze Spoorzoeker. Een boekje vol kleurrijke animaties, opdrachten en leuke weetjes. Leuk om samen opzoek te gaan naar de 14 opdrachten. De opdrachten zijn verspreid door het museum te vinden. 

 

Collectie

Binnen Transit Oost zijn meerdere historische voertuigen ondergebracht die actief waren in Oost-Nederland. De collectie mobiel erfgoed geeft een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 tot de laatste GSM bus die nog tot eind jaren ’90 in dienst was. Ook beschikken wij over een Bedford vrachtwagen.

Naast een ruim collectie GTW (Geldersche Tramwegen) en GSM (Gelderse Streekvervoer Maatschappij) bussen  is het dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als “Blauwe Engel”, in beheer bij Transit Oost. Deze treinen werden in de jaren ’50 door de Nederlandse Spoorwegen in dienst genomen en hebben tot in de jaren ’90 gereden in de Achterhoek. De “Blauwe Engel” is dan ook een waar icoon.

Tijdens de openstellingsdagen zijn de bussen en het treinstel te bezichtigen gedurende de rondleiding door de werkplaats. De bussen worden regelmatig ingezet voor rondritten. Het kan voorkomen dat niet alle bussen op openstellingsdagen aanwezig zijn.

(bron: transitoost.nl)

Your Location?

DE MUSEUMFABRIEK WINTERSWIJK
DE MUSEUMFABRIEK WINTERSWIJK
Laan van Hilbelink 6-10
7101 WG Winterswijk
REGIO ACHTERHOEK
Nederland

Historie

Oost-Nederland kent een rijke openbaar vervoer geschiedenis. Tijdens een bezoek aan de museumwerkplaats nemen we je mee naar het tijdperk van de eerste spoorlijnen tot aan nu. In Twente en in de Achterhoek waren veel textielfabrieken. Oost-Nederland was in de 20ste eeuw dé textielregio van Nederland. Sinds 1860 werden de eerste spoorlijnen aangelegd. Bedoeld voor de producten van textielindustrie vanuit Oost Nederland naar Duitsland en het steenkool vervoer vanuit Duitsland naar Nederland.

Winterswijk bezat vroeger een groot spoorwegemplacement, onder andere bestaande uit twee stations, drie locomotievendepots en een groot rangeerterrein. Er liepen treinen in vijf richtingen. De belangrijkste functie van de spoorwegen was het vervoer van kolen, die uit het Ruhrgebied kwamen en naar het westen van Nederland verder werd vervoerd.

Die tijden zijn al lang voorbij. Rond 1930 deden vrachtauto’s en autobussen hun intrede, die een deel van het goederenvervoer en vooral van het personenvervoer voor hun rekening namen. In Winterswijk komen vandaag de dag geen goederentreinen meer; maar nog wèl streekbussen en regionale reizigerstreinen.

 

(bron: transitoost.nl)

 

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten