Kontaktformular

contact

ERIH-Ankerpunkt TextilWerk Bocholt

Met twee locaties links en rechts van de Aa-rivier, vertegenwoordigt TextilWerk Bocholt een uniek historisch ensemble van textielproductie.

Meer dan 20.000 assen draaiden ooit in de Herding-spinnerij in Bocholt. De geschiedenis en het heden van textiel komen hier op drie verdiepingen tot leven. Tentoonstellingen geven inzicht in historische en moderne technologie, tonen modeontwerp en internationale textielkunst. Evenementenzalen en een café met glazen dak bieden ruimte voor een verscheidenheid aan evenementen.

De weverij staat in de directe omgeving. Hier ruikt het naar olie en werkt het, en de weefgetouwen ratelen zo hard dat je onwillekeurig je oren bedekt. Wat je vandaag tijdens een bezoek ervaart, was het dagelijkse leven van duizenden mannen en vrouwen 100 jaar geleden. We laten zien hoe de klok van de machines hun werk dicteerde. Onder de sheddaken van de grote weefhal zetten transmissieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Hier produceren onze medewerkers dagelijks stoffen voor handdoeken en tafelkleden uit de historische collectie. Afgezien van de lawaaierige fabriek leer je het karige dagelijkse leven van gezinnen kennen in een volledig ingerichte arbeiderswoning met groententuin.

 

 

 

 

Your Location?

ERIH-Ankerpunkt TextilWerk Bocholt
Textilwerk Bocholt
Industriestrasse 5 / Uhlandstrasse 50
46395 Bocholt
KREIS BORKEN
Duitsland

Geschiedenis

De textielfabriek Bocholt bestaat uit twee locaties die links en rechts van de Aa in het zicht van elkaar liggen: de replica van een typische weverij en de historische spinnerij Herding. Het representatieve bakstenen gebouw uit 1907 is gerenoveerd voor gebruik als museum en in 2011 geopend.

 

Textielstad Bocholt

Katoen spinnen en weven heeft een lange traditie in Bocholt. Al meer dan 450 jaar heeft de uit het buitenland te importeren vezel het economische leven van Bocholt en de hele regio gevormd. Vooral tussen 1870 en de Eerste Wereldoorlog nam de industrie een hoge vlucht: Bocholt had tot 80 textielbedrijven, waarin wel 10.000 mensen werkten.

Midden in de structurele crisis besloot de LWL-Landschaftsverband in 1984 om een ​​textielmuseum op te richten. Omdat een historisch pand destijds niet beschikbaar was, werd in eerste instantie besloten om een ​​typische weverij uit de eeuwwisseling te herbouwen. In 1989 werd de opening gevierd op de Aa.

In 2004 kocht het Landschaftsverband Westfalen-Lippe het vier verdiepingen tellende bakstenen gebouw van de spinnerij Herding als onderdeel van het textielmuseum. Dit werd bereikt met financiële steun van de staat, het district Borken, de stad Bocholt en de Stadtsparkasse Bocholt. De renovatie is in 2009 gestart met middelen uit een economische stimuleringspakket. Sinds de opening van de spinnerij in september 2011 opereert het textielmuseum met zijn twee locaties onder de naam "TextilWerk Bocholt".

 

Geschiedenis van "Spinn-Web Herding"

De spinnerij en weverij Herding is een typisch voorbeeld van de hausse in de textielindustrie in Bocholt: een manuele weverij was ooit de kern van een van de grootste textielbedrijven in de stad, in 1870 opgericht door Heinrich Schüring en zijn zwager Max Herding.

Toen het in de jaren van hoge garenprijzen na 1900 de moeite waard werd om haar eigen spincapaciteit op te bouwen, besloot Max Herding junior naast de bestaande weverij een spinnerij te bouwen. Hij koos voor het architectenbureau Sequin & Knobel in Rüti bij Zürich.

De voorgevel van het vier verdiepingen tellende gebouw uit 1907 met de representatieve watertoren wees naar het stadscentrum en kondigde het nieuwe opkomende bedrijf aan.

Met bijna 600 weefgetouwen en 23.600 spindels was het "Spinnweb" Herding lang een van de grootste textielbedrijven in Bocholt.

In 1943 werd bij een luchtaanval het gedeelte aan de straatkant met de watertoren vernield. De wederopbouw vond plaats in 1949/50 in eenvoudige vormen en zonder de toren.

De crisis begon begin jaren zestig. Als spinnerij en weverij voor kamgaren kon de productie onder nieuwe eigenaren tot 1973 in verminderde omvang worden gehandhaafd. Vervolgens werden alle hallen ontruimd, werden de machines verkocht en gesloopt om de ruimte als opslagruimte te verhuren.

 

Sporen van werk en modern gebruik

De verbouwing tot museum en cultureel forum vond in 2004 plaats onder leiding van het gerenommeerde architectenbureau Atelier Brückner uit Stuttgart. Het doel was om de sporen van het werk en de 100-jarige geschiedenis van het gebouw duidelijk te laten zien. Op alle vier de verdiepingen ontwikkelt zich een "dialoog" tussen het huidige gebruik en de historische voorraad: afbladderende verflagen en versleten betonnen vloeren zijn opzettelijk achtergelaten en staan ​​in contrast met moderne ingrepen, met name de rode stalen trap, die in de 20 meter hoge touwbeuk is geïnstalleerd, en heldere kubussen voor winkel- en servicegebieden en gastronomie op het dak.

De nieuwe bistro met dakterras is letterlijk een hoogtepunt van de renovatie. 's Nachts is de gloeiende glazen kubus al van ver te zien. Vanaf een luchtige hoogte kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht over de hele stad. Stalen staven voor de glazen gevel duiden op textielstructuren; sheddaken als bovenlicht zijn een citaat uit de fabrieksarchitectuur van de directe omgeving.

(Bron: lwl.org/industriemuseum/standorte/textilwerk-bocholt)

 

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten