Kontaktformular

contact

TÖPFEREIMUSEUM

Het Aardewerkmuseum is gevestigd in het huis van de aardewerkfamilie Eiling, dat dateert uit 1678. De pottenbakkersfamilie bezat meubels uit de eeuwwisseling van de 19de tot de 20ste eeuw, het toont de leefsituatie van de pottenbakkersfamilie in die tijd. In Ochtrup waren toen 23 aardewerkfabrieken.

Het museum is onderverdeeld in verschillende tentoonstellingseenheden en biedt een interessant overzicht van het werk van lokale aardewerkbedrijven in de afgelopen eeuwen. De oudste voorwerpen stammen uit de 14de en 15de eeuw, o.a. zwart aardewerk, gemaakt in veldvuur.

Het museum biedt bezoekers aanvullende informatie via films die een overzicht geven van de geschiedenis van het aardewerk in Ochtrup. Naast de permanente tentoonstelling vinden er regelmatig speciale tentoonstellingen van modern keramiek plaats als contrast met de historische tentoonstellingen.

Your Location?

TÖPFEREIMUSEUM
TÖPFEREIMUSEUM
Töpferstraße 10
48607 Ochtrup
KREIS STEINFURT
Duitsland

Geschiedenis

Ochtrup staat bekend als een pottenbakkersstad tot ver buiten de grenzen van het Münsterland en een stad met een lange geschiedenis. Van oudsher was de lokale bevolking georienteerd op de landbouw. Daarnaast hield men zich bezig met aardewerk produceren en huisweven. Tegen het einde van de 16de eeuw vond er een zware, bloedige strijd plaats tussen Bentheimer en Gildehauser boeren tegen burgers uit Ochtrup. Er was een geschil over de “Brechte”, een voorheen verwaarloosde woestenij met rijke kleiafzettingen. Gedurende deze tijd is waarschijnlijk de ontwikkeling van het Ochtrup aardewerk begonnen. De bloeitijd van aardewerk was in de 18de en eerste helft van de 19de eeuw. Rond 1800 stonden er in Ochtrup 23 aardewerkfabrieken.

 

Pöttkerspättken en Kiepenkerle

Het pottenbakkersbedrijf omvatte niet alleen de productie, maar ook de verkoop van hun producten. Al in de 17de eeuw werd in de wijde omgeving van Ochtrup aardewerk van Ochtrup verkocht. Al in 1668 exporteerden de pottenbakkers van Ochtrup hun kommen, potten, kannen, klompjes en “nachtegalen” naar buurland Nederland. Vervolgens werden het Münsterland, Emsland, Holland en het (Hannoveraanse) grensgebied Nedersaksen de belangrijkste afzetgebieden. De zogenaamde "Kiepenkerle" of "Pottkerle" waren in het binnenland bekend. Op hun platgetreden paden, de “Pöttkerspättken”, wandelden ze met hun dozen van dorp naar dorp en van boerderij naar boerderij.

Het laatste aardewerk dat nog in productie is in Ochtrup, waar het traditionele decor van het Ochtrup-aardewerk nog steeds wordt gemaakt, wordt gerund door de pottenbakker Lisa Eiling in haar atelier op het treinstation van Ochtrup.

Bijzonder populair en wereldberoemd is de "Ochtruper Nachtigall", een fluit gevuld met water die verbazingwekkend veel lijkt op het lied van een nachtegaal. Fluitfiguren en fluiten werden door pottenbakkers over de hele wereld gemaakt als kinderspeelgoed.

 

Voormalig woonhuis, nu museum

In 1989 kocht de stad Ochtrup het huis van de aardewerkfamilie Eiling uit 1678 om het als museumgebouw te gebruiken. De pottenbakkersfamilie bezat meubels uit de eeuwwisseling. De keramiektentoonstellingen zijn afkomstig uit de verzameling van de stad Ochtrup.

Het woongedeelte van het pottenbakkershuis is ingericht in de stijl van de eeuwwisseling en laat de woonsituatie van de pottenbakkersfamilie op dat moment zien. Door muur- en houtverven te onderzoeken, was het mogelijk om te bepalen welke veranderingen de kamers in ongeveer 150 jaar hadden ondergaan. Een voorbereide muuruitsparing is een document voor de vele kleuren die op de muren zijn aangebracht.

Het museum is verdeeld in verschillende expositieruimten. Er zijn keramische objecten uit verschillende periodes te zien.

 

Over borden, potten en kommen

Een bord beschilderd met een hoorn en een kom uit een vondst in Zwolle - daterend uit 1700 - zijn het bewijs van de vroege handel van de Ochtrup pottenbakkers met buurland Nederland. Decoratieve kommen, pannenkoekenborden, keukengerei en bloempotten uit twee eeuwen onthullen het brede scala aan aardewerkproductie in Ochtrup. Typerend voor deze artikelen is het schilderen van de hoorn, dat sinds de Renaissance gebruikelijk is in Centraal-Europa.

Blauw-witte keramiek is een specialiteit van het Ochtrup-aardewerk en wordt sinds het begin van de 20ste eeuw vervaardigd. Sommige van deze objecten zijn artistiek geschilderd en geven een beeld van het talent van enkele keramisten die in Ochtrup werken. Druiven en potten uit de 18de eeuw tonen in hun eenvoudige uitvoering de keukenuitrusting van deze tijd (vondst uit opgravingen).

In de 19de eeuw kende de aardewerkproductie een ernstige achteruitgang. De komst van emaille en aluminium serviesgoed heeft aardewerk uit de markt geduwd. Het museum illustreert deze achteruitgang aan de hand van het voorbeeld van een keukenscène uit deze periode. Er werden pogingen ondernomen om de handel in aardewerk nieuw leven in te blazen en het stadsbestuur zond enkele pottenbakkersleerlingen naar keramische scholen. Ze moesten nieuwe vormen, decoraties en glazuren bij het pottenbakken toepassen. Een vitrine met vazen ​​uit een periode van ongeveer 90 jaar toont de vele vernieuwingspogingen van Ochtruper pottenbakkers.

(bronnen: ochtrup.de, vwo-ochtrup.de)

 

Eintritt: bitte Hinweise auf Webseite beachten
Barrierefreier Zugang: bitte Hinweise auf Webseite beachten