contact

contact

Gieterij Doesburg

Barend Ubbinkweg , 6981 EC Doesburg
GPX: 52.00958726638723, 6.1319508797073805

In 1896 richtte Barend Ubbink een ijzergieterij op bij Doesburg: Gieterij Ubbink b.v. Hij koos een handige plek voor aan- en afvoer, nl. aan de monding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel.

Rond 1900 werden er tientallen ijzergieterijen opgericht in Nederland. Gietijzer was toen erg gevraagd. Ook in het gebied van de Oude IJssel kwamen er vier gieterijen bij. Producten in het verleden o.a. oostpannen, ramen, kachels, lantaarnpalen, grafkruisen. Op de oude, algemene begraafplaats van Doesburg zijn nog enkele van deze gietijzeren grafkruisen te vinden. Later werden ook onderdelen voor de automotieve industrie geproduceerd, o.a. remtrommels en andere onderdelen voor de auto- en tractorindustrie. Dat is nu nog het grootste deel van hun productie.

In de topjaren werkten er ruim 500 mensen. De gieterij, die nu smelt met behulp van een inductieoven, beheerst de productie van een bijzonder soort gietijzer, het zgn. temperijzer, gietijzer waar enige veerkracht in zit.

Gieterij Doesburg is een van de weinige nog werkende ijzergieterijen in de regio Oude IJssel.

www.gieterij-doesburg.nl

Toeristische tips in de omgeving
Onderweg van Gieterij Doesburg naar het gedenkteken van de Keppelsche IJzergieterij kom je in de buurt van:

De Waag, Koepoortstraat 2-4 – Doesburg

Stadsbierhuys De Waag bestaat al sinds 1478. Een fijne plek in het centrum van Doesburg waar je terecht kunt voor koffie/thee en taart, lunch of diner. Een goede plek om de maag te vullen voor je start aan het rijden van de route.

Begraafplaats kerk Drempt

Zodra je Drempt in rijdt en linksaf slaat, zie je een kerk met een begraafplaats. Hier staan nog enkele gietijzeren grafzerken.

TOP Laag Keppel, Dorpsstraat 30 - Laag Keppel

Vanaf TOP Laag Keppel is een korte wandelroute van 3 kilometer te lopen, die je naar diverse ijzergerelateerde plekken brengt. Ideaal voor wie even de benen wil strekken én graag wat extra’s ziet. Je passeert het herenhuis van de voormalige eigenaar van de Keppelsche IJzergieterij. Gietijzer komt hier terug in de ramen, het hekwerk, het balkon en de trap. Je loopt over de Slakweg, welke is verhard met restmateriaal van brokken oer. Bij Kasteel Keppel staat een indrukwekkende gietijzeren poort uit 1898, met de inscriptie Wilhelmina. Daarnaast leidt de route je langs de watermolen, een historische sluis en stuwcomplex en loop je over een wandelpaadje langs het water. Vertrek vanaf TOP Laag Keppel of het pad van de Oude IJssel naar de jachthaven Bommen Berend.

 

terug