contact

contact

Vulcaansoord

nabij Slakweg/hoek Toekomstweg, 7011 ET Gaanderen
GPX: 51.92560892593997, 6.339992811042628

Dit bedrijf is opgericht in 1821 aan de Akkermansbeek - Oude IJssel. Het was de laatst opgerichte ijzergieterij in deze streek die nog ijzeroer smolt, dus met een hoogoven, gestookt met houtskool, en waterrad. Allerlei gietwerk, o.a. straatkolken, roosters, pannen, kachels.

Later werd het bedrijf uitgebreid met een emailleerafdeling, in 1860, en een plaatwerkerij. Rond 1900 kreeg het een eigen aanlegplaats voor boten, via een omleiding van de Oude IJssel, en een eigen aftakking van de spoorlijn Doetinchem - Terborg. Zo groeide het uit tot een groot bedrijf; in de bloeiperiode, begin vorige eeuw, tegen de 1.000 werknemers.

Na de Tweede Wereldoorlog legde het bedrijf zich toe op de productie van kachels en haarden, maar het kon ook niet ontkomen aan de moeilijkheden in de ijzerindustrie in de jaren 70 van de vorige eeuw. In 1977 kwam het tot een triest einde, bespoedigd door financiële malversaties waar de bedrijfsleiding bij betrokken was. De gebouwen werden afgebroken, maar het terrein is nooit gesaneerd. Wel heeft er zich een nieuw metaalbedrijf gevestigd: Forga, Forceerbedrijf Gaanderen.

Bij de brug over de Akkermansbeek staat een gietijzeren gedenkteken dat echter nauwelijks recht doet aan de grootse geschiedenis van deze voormalige hoogoven/ijzergieterij/emailleerfabriek/plaatwerkerij.

Toeristische tips in de omgeving
Op weg van IJzergieterij Vulcaansoord naar IJzergieterij De Lovink vind je:

Hotel-Restaurant De Roode Leeuw, Sint Jorisplein 14 - Terborg

Hotel Brasserie Restaurant De Roode Leeuw ligt prachtig centraal gesitueerd in het Achterhoekse industriestadje Terborg. De gunstige ligging, de authentieke warme inrichting en de uitstekende keuken maken De Roode Leeuw tot een internationaal gerespecteerd hotel en een heerlijke gelegenheid voor elk moment van de dag, ongeacht of je komt voor een kop koffie, een lunch, borrel of een uitgebreid diner.

terug