contact

contact

N.V. Ulftsche IJzergieterij v/h Becking en Bongers

Bongersstraat 1 - 239, 7071 CN Ulft
GPX: 51.88656250273017, 6.386121616169996

Ulft kreeg in 1895 een tweede ijzergieterij, in de volksmond 'De Ni-je Hut' genoemd. Tussen de Oude IJssel en de rijksweg – tramlijn richtten de heren Becking en Bongers hun ‘Ulftsche IJzergieterij’ op; het vak hadden ze geleerd bij de DRU en bij Vulcaansoord. In bloeiperiode had deze ijzergieterij tot 600 werknemers.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkten er enkele tientallen Duitse arbeiders in de fabriek. Bij velen staat in het arbeidersregister onomwonden ‘deserteur’ toegevoegd. De fabriek leverde allerlei gietijzeren producten, werd vooral bekend door kolenhaarden en -kachels. Maar ook fraaie spiltrappen en ander sierwerk van gietijzer behoorden tot het repertoire. Naast een gieterij was er een plaatwerkerij, een vernikkel- en galvaniseerinrichting en een emailleerderij. 

In de jaren dertig werkte de fabriek eigen elektriciteit op, die ook aan een serie woningen in de buurt van de fabriek werd doorgegeven.

Hoewel het bedrijf prima werk leverde, was bekend dat het tussen beide families in de leiding vaak niet boterde. Zo richtte de heer Becking samen met compagnon Conijn een eigen metaalbedrijf op in Doetinchem, de Beccon.

Van de crisis in de ijzer- en staalindustrie in de jaren 60 -70 van de vorige eeuw werd ‘de Ni-je Hut’ één van de eerste slachtoffers. Een fusie met gieterij Beckers uit Bergen op Zoom kon het bedrijf niet redden; in 1970 werden de poorten gesloten.

In de fabrieksgebouwen vestigde zich Benraad, een fabriek voor gashaarden uit Terborg, maar dat was geen lang leven beschoren. Daarna maakte Ulamo (Ulftse Lak- en Moffelonderneming) nog veel jaren gebruik van de gebouwen tot het complex door de gemeente werd opgenomen in de grote herbestemmingsplaan waar ook het DRU-terrein onder viel, eind jaren 90.

Hier werden alle fabrieksgebouwen afgebroken. Er is een complete woonwijk verrezen met straatnamen die herinneren aan de gietijzerindustrie. Op de zuidelijke hoek van het complex staat in de voortuin aan de Bongersstraat een mooi gespreid kunstwerk, getiteld ‘Vloeiend’, gebaseerd op het ijzergieten.

Toeristische tips in de omgeving
Op weg van de Ulftsche IJzergieterij naar de Isselburger Hütte vind je:

Natuur- en recreatiegebied Engbergen, Bosweg/Engbergseweg – Gendringen
Een paar honderd meter buiten Ulft zie je aan je rechterhand een oud Joods kerkhof met enkele gietijzeren grafmonumenten. LET OP: parkeren is lastig en kan alleen in de berm of bij uitkijkpunt Engbergen, vanwaar je een stukje moet lopen.

Veelzijdig Engbergen is een uitstekende plek om te recreëren. Wat dacht je van een openluchttheater, speeltuin en golfbaan? Wil je je zintuigen prikkelen? Wandel het blotevoetenpad: elke stap geeft een nieuwe sensatie. Langs het kabbelende water van de Oude IJssel & AA-strang zijn meer wandel- en fietsmogelijkheden. Maak een boottocht met de Iesselganger, ga kanoën of suppen. Knuffel dieren bij de kinderboerderij of, net iets buiten Engbergen, kun je een high tea doen bij een alpacafarm. Meer weten over de mogelijkheden? Bezoek het DRU/VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft.

Huis Landfort
Landgoed Landfort is een buitenplaats en voormalig havezate in Megchelen. De buitenplaats is gelegen tegen de Duitse grens en kent een geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw De komende jaren wordt Landgoed Landfort in oude luister hersteld. In de toekomst zal het mogelijk zijn de buitenplaats te bezoeken. Landgoed Landfort is al opengesteld voor bezoek. In het nieuw te bouwen koetshuis wordt te zijner tijd een centrum gevestigd voor onderzoek naar de Nederlandse buitenplaats cultuur.

Schloß Anholt, Schloß 1 - Isselburg
In het stroomgebied van de Oude IJssel, ofwel de Issel in het Duits, liggen Anholt en Isselburg. Aantrekkelijk is het imposante kasteel Wasserburg Anholt.
Het is één van de grootste kastelen van het Münsterland, gebouwd in de 12e eeuw, gelegen aan de zuidelijke rand van Anholt. In een deel van het kasteel bevindt zich nu het Parkhotel Wasserburg Anholt. Het museumgedeelte herbergt een porselein-, meubel-, wapen- en schilderijencollectie waaronder een Rembrandt. De uitgestrekte tuinen rondom het kasteel en het in Engelse stijl aangelegd park bieden o.a. een watertuin, een doolhof en een bloemenweide.

terug