contact

contact

Nederlandse IJzergieterij Vulcanus n.v. Doetinchem

Keppelseweg 347-353, 7008 BC  Doetinchem - Langerak
GPX: 51.98459530231704, 6.256471999585686

In 1894 gebouwd aan de Rijksweg en tramlijn Doesburg - Doetinchem, nabij de Oude IJssel: de Doetinchemse IJzergieterij. Het ijzer werd gesmolten in een zgn. koepeloven gestookt met cokes. De gieterij produceerde vroeger al veel van het grotere gietwerk: bijv. lantaarnpalen, rioolpijpen die tot in Azië geleverd werden, ook remblokken en veel straatgietwerk.

De fabriek werd verschillende keren overgenomen, ook enige tijd door Hoogovens IJmuiden, die er het zogenaamde slingergieten introduceerde waardoor de productie van gietijzeren buizen een specialisme werd. In de hoogtijdagen in het verleden had Vulcanus tot 300 werknemers.

De productie bestaat de laatste decennia vooral uit onderdelen voor bijv. landbouwwerktuigen, heftrucks, machinebouw, vaak complexe gietstukken. Maar de fabriek heeft het regelmatig moeilijk en al enkele keren een doorstart gemaakt na een surseance van betaling. Ook milieueisen en klachten van omwonden vormen een grote opgave voor het bedrijf. Toch houden ze vol.

www.vulcanus.com

Toeristische tips in de omgeving
Onderweg van het gedenkteken van IJzergieterij Vulcanus naar de Gaanderense IJzermolen kom je in de buurt van:

Restaurants in centrum Doetinchem, Simonsplein e.o. - Doetinchem

Wat eten, drinken of uitrusten op een terras? In het centrum van Doetinchem rondom het Simonsplein zijn tal van mogelijkheden voor een aangename pauze.

terug