contact

contact

Isselburger Hütte

Minervastrasse 1, 46419 Isselburg
GPX: 51.83729024680634, 6.460343872336507

Deze ijzergieterij is de enige van de zes oude hoogovenbedrijven in het gebied van de Oude IJssel die nog in bedrijf is. De fabriek werd  1794 opgericht als Eisenhütte, hoogoven dus, met waterrad enz. aan de Issel (Oude IJssel) onder de naam 'Minerva-Hütte'.

Aanvankelijk werd vooral voor de huishoudelijke sector (potten, haardplaten enz.) geproduceerd, maar ook leverde de fabriek munitie, gietijzeren kogels. Bekend werd de gieterij door heel Duitsland toen het bedrijf een monopolie verwierf voor het produceren van gietijzeren brievenbussen voor de Kaiserliche Post. Maar het meest opvallende product was een tiental vuurtorens voor de Noord- en Oostzeekust.

In 1856 werd een tweede ijzergieterij geopend, de Leopold Hütte, in het nabij gelegen Empel, aan de spoorlijn. Met de ontwikkeling van de mijnbouw in het Ruhrgbied kwam er voor de Isselburgse Hut een nieuw afzetgebied: het bedrijf ontwikkelde en fabriceerde uitgebreide pompsystemen voor de mijnen; Een deel van het bedrijf evolueerde tot machinefabriek waar ook stoommachines werden geproduceerd.

In de jaren dertig van de vorige eeuw telde de fabriek ca 700 werknemers. Het bedrijf leed in de Tweede Wereldoorlog veel schade door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werden de zaken voortvarend opgepakt, maar in de jaren 70 redde de fabriek het maar net. Na enkele overnames kon het in afgeslankte vorm verder.

Op technisch gebied ging het bedrijf met zijn tijd mee, wat betreft de gebouwen en het terrein is van de historische situatie nogal wat ongewijzigd gebleven. Doordat het bedrijf zich ook aan de overzijde van de Issel uitbreidde, loopt de rivier nu dwars door het fabrieksterrein. De ijzergieterij levert nu gietwerk voor m.n. scheeps- en vrachtwagenmotoren.

www.ihi.de