contact

contact

Gedenkteken Keppelsche IJzergieterij

nabij Rijksweg 88 (nu Olmiuslaan), 6998 AK Laag Keppel
GPX: 51.99670701178459, 6.218283439146925

Opgericht aan de Oude IJssel in 1794. De oprichters waren sinds enkele jaren eigenaar van de eerste hoogoven in Nederland in Rekhem bij Gaanderen.

De Keppelsche IJzergieterij is altijd een grotendeels handmatige, ambachtelijke ijzergieterij gebleven. De gieterij begon als houtskool gestookte hoogoven met waterrad waar ijzeroer werd gesmolten. Het produceerde allerlei gebruiks-gietwerk en ontwikkelde zich tot een specialist in gietijzeren ramen, tot aan enorme kerkramen toe.

In het begin van de vorige eeuw werd bij de Keppelsche Gieterij een voorziening aangelegd die bijna uniek was voor Nederland, nl een waterturbine. Pal achter de gieterij was een stuw aangelegd in de Oude IJssel. Met het vallende water werd een schoepenrad in beweging gebracht, waardoor via een dynamo stroom werd opgewekt voor machines in de fabriek.

De producten werd later uitgebreid met onderdelen voor machines; toelevering dus. Maar altijd ook zgn. klantenwerk, soms een of enkele stuks naar wens van de klant.

In de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg het bedrijf het moeilijk. Vanaf 1980 draaide de Keppelsche enige jaren als werkend gieterijmuseum; een veelbelovende opzet, maar helaas bleek dat de fabriek niet te redden.

In 1984 werd het bedrijf met ijzermuseum failliet verklaard en gesloten en een aantal jaren later volledig afgebroken. De historische gebouwensituatie was tot aan het einde nog goed herkenbaar. Op die plek waar het bedrijf stond, nu Olmiuslaan, staat een deel van het turbinerad als gedenkteken.

Toeristische tips in de omgeving

Onderweg van het gedenkteken van de Keppelsche IJzergieterij naar IJzergieterij Vulcanus kom je langs:

De Olde Schole, Rijksweg 88 – Laag Keppel
Een historisch gebouw met een karakteristieke uitstraling. Zo kun je De Olde Schole het beste omschrijven. Het pand was vroeger een bewaarschool, maar wordt al jaren uitgebaat als horecagelegenheid en is een begrip in Laag Keppel en omstreken. Een prima plek voor zowel een tussendoortje als een uitgebreide maaltijd.

Voor een kleine extra route, volg dan deze beschrijving vanaf het gedenkteken ‘Rad waterturbine’:
Terug naar de parallelweg, linksaf en dan eerste mogelijkheid rechts, Rijksweg oversteken, naar de Van der Hardt Abersonlaan. Van der Hardt Aberson was een vroegere eigenaar / directeur van de Keppelsche IJzergieterij. Bocht naar rechts vervolgen naar de Jan de Jagerlaan. Iets verderop kruising met de Kolenweg. Dit was de aanvoerweg vanaf de Hessenweg voor de karren met houtskool naar de gieterij toen de Keppelsche nog een hoogoven had. Het wegdeel links naar de Hessenweg is verhard met slakken, restproduct van de gieterij. Jan de Jagerlaan vervolgen tot einde van de straat, dan linksaf ‘Hummeloseweg’. Vanaf hier de gewone routebeschrijving volgen.

terug