contact

contact

DRU - Diepenbrock en Reigers, Ulft

Hutteweg 24-115, 7071 BV Ulft
GPX: 51.8955140701265, 6.384028282282697

In 1754 werd de bestaande watermolen aan de Meulenbeek/Oude IJssel bij Huis Ulft omgebouwd tot ‘ijsermolen’ als ‘Ulftsche IJserhut’, in de volksmond De Olde Hut. Het was een hoogoven, houtskool gestookt, die in de regio gedolven ijzeroer smolt. Een waterrad met een middellijn van 6 meter zorgde voor het samendrukken van de blaasbalgen om voldoende zuurstof in het houtskoolvuur te blazen. Producten waren toen vooral kanonskogels en bommen, haardplaten, potten en ‘kneppels’; veel werd geleverd aan Amsterdamse kooplieden.

De eerste decennia waren moeilijk tot het bedrijf gepacht werd door de heren Diepenbrock en Reigers uit Bocholt. Onder hun leiding ging de fabriek goed draaien en uiteindelijk werden ze eigenaar. Daarmee ontstond ook de afkorting DRU, Diepenbrock en Reigers Ulft.

In de 19de eeuw breidde de productie zich gestaag uit tot een grote diversiteit aan gietwerk:

vooral het kleinere werk, maar ook bijv. kolommen, haarden, potten, pannen, badkuipen, emaillewerk. Het oranje-rode, zgn. terracotta, keuken-email verwierf grote bekendheid; wie kent het niet? In 1870 was een emailleerafdeling opgezet.

Rond 1900 werd er een nieuwe fabriek gebouwd; de hoogoven werd afgebroken, de Meulenbeek gedempt en er werd verder gewerkt met een koepeloven, met cokes gestookt, die buitenlands ruwijzer verwerkte.

In de decennia erna werd de fabriek uitgebreid met een badkuipengieterij en een plaatwerkerij. Na WO2 ging de uitbreiding door; tot ca 1.500 werknemers eind jaren 50 van de vorige eeuw. Bij het 200-jarig bestaan verwierf DRU het predicaat ‘koninklijk’. Er werd toen sterk ingezet op de productie van gaskachels en -haarden.

Toen het wat minder ging, werd er heil gezocht in een fusie. Dat kon een overname niet voorkomen en de nieuwe directie bepaald dat de DRU moest stoppen met gieten: 1973, honderden ontslagen, een dramatisch jaar voor Ulft en omstreken. Het bedrijf ging verder met plaatwerk: verwarming, onderdelen auto-industrie, koeltanks, frames voor grotere kopieerapparatuur en medische apparatuur.

Midden jaren 90 wilde de DRU herbouwen, maar de gemeente zette in op verplaatsing van het bedrijf en herbestemming van het terrein met behoud van het industrieel erfgoed. DRU Verwarming verhuisde naar Duiven aan de A12, de plaatwerkerij ging op een nieuw industrieterrein zelfstandig verder onder de naam Exerion.

Het resulteerde in een grootschalige herbestemming vanaf 2003. Het industrieel erfgoed heeft de status van rijksmonument. Op het DRU Industriepark wordt nu gewoond en gewerkt, en er wordt genoten van cultuur en prima horeca; industriecultuur (IJzermuseum) en innovatie gaan er hand in hand.

Diepenbrock en Reigers, Ulft was de langst werkende ijzerfabriek van Nederland.

www.dru-industriepark.nl

Geluidsfragmenten
Over de diverse voormalige fabrieksgebouwen zijn geluidsfragmenten ingesproken (vooralsnog alleen in het Nederlands). Beluister ze hier >>.

Toeristische tips
Op het DRU Industriepark is het goed toeven. Het is ERIH Ankerpunt en tegenwoordig dé centrale ontmoetingsplaats voor culturele en creatieve ontwikkeling in de gemeente Oude IJsselstreek. In het DRU/VVV Inspiratiepunt doe je meer informatie op voor een langer bezoek aan de DRU, de nabije omgeving, net over de Duitse grens en de regio Achterhoek.

terug

Audio Bestanden