contact

contact

Gaanderense IJzermolen


nabij Rekhemseweg 175, 7004 HD Gaanderen/Doetinchem
GPX: 51.944049478789786, 6.342470412970119

Dit is een historische locatie voor de industriële ontwikkeling van Nederland. Hier werd in 1689 de eerste Nederlandse hoogoven/ijzergieterij opgericht. Josias Olmius kreeg toestemming om hier aan de Bielheimerbeek een ijzermolen (hoogoven/ijzergieterij met waterrad) te bouwen om plaatselijk gewonnen oer om te smelten tot gietijzer en daarmee bijv. kanonskogels en ‘bomben’ te gieten. 

Het bedrijf is rond 1810 stil gelegd. De toenmalige eigenaren, die ook de ijzergieterij in Laag Keppel bezaten, verplaatsten gereedschappen en machines naar de gieterij in Laag Keppel en de hoogoven aan de Bielheimerbeek werd afgebroken. Tot in de twintigste eeuw heeft op deze plek nog wel een waterrad gedraaid voor een molenaarsbedrijf.

In de voorbije decennia is de naam Rekhemse IJzermolen veel gebruikt voor dit bedrijf, maar die naam is historisch niet correct. De juiste benaming is Gaanderense IJzermolen.

Jaren geleden werden hier bij grondwerkzaamheden meerdere mallen voor kanonskogels gevonden, die toentertijd eenvoudig gedumpt waren. Nu zijn ze een bijzondere verwijzing naar deze vroege industrie en zijn ze als gedenkteken opgesteld op de brug over de beek. Er zijn plannen om deze Gaanderense IJzermolen te herbouwen en er een museumfunctie aan te koppelen.

Toeristische tips in de omgeving
In de buurt van Gaanderense IJzermolen vind je:

TOP & Restaurant ’t Onland, Rekhemseweg 175 - Doetinchem

‘t Onland is gelegen in de Wrange, een fraai stukje Achterhoek tussen Doetinchem en Gaanderen. ‘t Onland is al sinds 1790 een herberg waar handelsreizigers hun paarden lieten rusten. Als ook de innerlijke mens was verzorgd, konden ze hun reis voltooien. Rond 1950 werd, in de tijd dat de koeien nog buiten graasden, de deel omgebouwd tot feestzaal. Jaren later is het boerenbedrijf gestopt om plaats te maken voor het horecabedrijf. Bijna het gehele pand is in 1980 verwoest door een felle brand en herbouwd in originele staat.

Het bosgebied tussen Doetinchem en Gaanderen. De Koekendaal bestaat uit loof- en dennenbos met een bijenweide, speelweide, dierenweide, kinderboerderij en akkers. De speelweide en dierenweide omvatten 13 ha van de Koekendaal. In het bosgebied kunt u heerlijk wandelen.

Tussen Doetinchem en Varsseveld ligt Landgoed de Slangenburg. Dit uitgestrekte gebied (600 hectare) wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een prachtig landgoed waar cultuur en natuur samenkomen. Het bestaat uit een karakteristiek kasteel, bossen, een park met vijvers, een boomgaard en reusachtige eiken. De lanen, vijvers en grachten zijn in de 17e eeuw volgens een sterk geometrisch patroon aangelegd.

Het kasteel, een schoolvoorbeeld van 17e-eeuwse bouwkunst in Nederland, doet nu dienst als gastenverblijf voor de Benedictijner monniken. Het kasteel staat echter gastvrij open voor iedereen die verlangt naar rust, stilte, bezinning en goede zorg. De Benedictijner monniken zelf wonen in de Sint Willibrords abdij die op 20 minuten lopen vanaf het kasteel ligt.

Vanaf TOP ’t Onland kun je starten met diverse wandelroutes, variërend van 4 tot 13 kilometer.

terug