contact

contact

IJzergieterij De Lovink

Lovinkweg 3, 7061 DT Terborg
GPX: 51.920087281929526, 6.375194121908696

De Lovink is in1911 opgericht aan de spoorlijn Terborg - Varsseveld. Het is de jongste van de reeks van 12 ijzergieterijen in het gebied van de Oude IJssel en de zijrivier de Aa. Zowel machinaal als handmatig gietwerk: vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw werd een moderne productielijn opgezet. Tot 400 werknemers. De producten waren erg gevarieerd: o.a. voor auto-industrie, kabelmoffen, gashaarden, onderdelen gaskomforen, bijv. pandragers, maar ook straatdeksels.

In de Nederlandse bodem zitten vele tienduizenden kabelmoffen van Lovink, een soort hoes om verbindingsstukken van ondergrondse kabels om ze vochtvrij te houden. Oorspronkelijk gemaakt van gietijzer, daarna van plaatijzer gevuld met een kunststof-emulsie, later geheel van kunststof.

In 1970 werd een kuststofafdeling opgericht. Ook zette het bedrijf een eigen emailleerafdeling op. In die jaren wist Lovink de moeilijkheden in de ijzerindustrie te overwinnen door sterk te moderniseren. De koepeloven werd vervangen door een elektrische smeltinstallatie.

Met het invoeren van de ‘lost-foam-techniek’ behoorde het bedrijf tot een van de modernste ijzergieterijen van Europa. Hierbij wordt de vorm van het te gieten product eerst van piepschuim (foam) gemaakt. De techniek is zeer geschikt voor complexe gietstukken, maar de kosten van de productie zijn hoog.

In 2011 kreeg het eeuwfeest bijzonder cachet toen het predicaat ‘Koninklijke’ werd verleend. Toch moest begin 2020 de gieterijafdeling wegens faillissement sluiten. Onder de naam Lovink Enertech gaat de productie van kunststof kabelmoffen in een sterk afgeslankt bedrijf verder.

www.lovink-enertech.com

Toeristische tips in de omgeving
Op weg van IJzergieterij De Lovink naar Diepenbrock en Reigers, Ulft vind je:

Brasserie Bij ons & kerkje met oer, Markt 1 - Silvolde

In hartje Silvolde kun je bij Brasserie Bij Ons gezellig samen aan tafel, genieten van tapasgerechten. Achter de brasserie staat een klein kerkje. Je ziet hier een stuk muur dat is opgebouwd uit brokken oer.

Vanaf de grote parkeerplaats bij de Lovink is links aan de overkant van de beek zicht op de achtergevel van Kaak Foodprocessing Systems B.V., een metaalbedrijf dat machines en complete productielijnen maakt voor de bakkerij-industrie wereldwijd.

terug