contact

contact

Sankt Michaelis-Hütte

nabij Liederner Ringstrasse  4 - 6, 46399 Bocholt/Liedern
GPX: 51.84790865158477, 6.552923268787502

Al in 1729 werd aan de Bocholter Aa een hoogoven/ijzergieterij opgericht, één van de eerste in Westfalen: de Michaelis Hütte. Een stuw in de rivier zorgde voor het verval waardoor het waterrad kon draaien. De Bocholter Aa is een zijrivier van de Oude IJssel en mondt onder de naam Aa-Strang in Ulft uit in de Oude IJssel.

Het werd een kleine gemeenschap in het buitengebied met een aantal arbeiderswoninkjes en een kapel. Zoals de andere 18de eeuwse gieterijen vormden ook hier kanonskogels, soorten haardplaten (’Herdplatten, Ofenplatten, Takenplatten’), potten e.d. het grootste deel van de eerste producten.

Deze gieterij was in 1754 het voorbeeld voor de Ulftsche Yserhut (nu DRU). De huttemeester van de Michaelis Hütte werd naar Ulft uitgenodigd door de initiatiefnemers en maakte daar het ontwerp voor de op te richten ijzerhut.

De Michaelis Hütte is nooit echt groot geworden. Rond 1760 werd het gepacht door de heren Diepenbrock en Reigers uit Bocholt, die in 1772 ook de Ulftse IJzerhut pachtten. Ze kregen beide bedrijven goed aan het draaien, maar stopten in 1811 met de pacht van de Michaelis Hütte en verplaatsten machines en gereedschappen naar Ulft.

In 1833 werden de gebouwen gepacht door de Isselburger Hütte, die het als filiaal bedreef, maar die zich in 1860 al weer terugtrok.

Het waterrad in de Bocholter Aa bleef daarna nog lang in functie, eerst voor een korenmolen, later voor houtzaagmolen. Tot enkele jaren geleden was de locatie nog als historische machinale houtzagerij, een nostalgisch eenmansbedrijf, in gebruik.

De buurtschap wordt nog steeds 'Eisenhütte' of in de streektaal 'Iserhut' genoemd.

Toeristische tips in de omgeving
In de buurt van de Michaelis Hütte vind je:

Bäckerei Lensing Eisenhütte, Sporker Ringstraße 2 - Bocholt

Geniet van een heerlijke koffie met taart of een lekker broodje, een echte aanrader! Deze bakkerij draagt de naam van de ijzerhut.

terug