contact

contact

Flender

Alfred-Flender-Strasse 77 (147 – 27),  46395 Bocholt
GPX: 51.82354143815046, 6.608171238636553

Bocholt had zich in de 19de eeuw ontwikkeld tot een flinke industriestad met tientallen textielbedrijven, spinnerijen, weverijen enz. Voor het drijfwerk dat via leren banden  al die machines aan moest drijven, waren veel houten riemschijven nodig.

In 1898 richtten twee Bocholtenaren een ijzergieterij  en machinefabriek op, waar ze gietijzeren i.p.v. houten riemschijven produceerden. Innovatie dus.

Dit bedrijf werd in 1910 overgenomen door Alfred Flender een fabrikant uit Düsseldorf. De fabricage van gietijzeren riemschijven werd uitgebreid met allerlei draaiwerk, tandwielen, koppelingen e.d. Alfred Flender bleek een sterk ondernemer. De fabriek in Bocholt breidde zich uit maar ook via overnames, ook in het buitenland, wist hij het bedrijf voortdurend te vergroten. De bouw van aandrijf- en transmissiesystemen werd een belangrijke tak.

In de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf voor het grootste deel verwoest, maar zoon Alfred Friedrich Flender pakte na de oorlog de zaken weer energiek op. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging het bedrijf nog sterker internationaal met vestigingen, veelal door overnames, in onder meer Frankrijk, de VS, Brazilië, India, China. In het gehele concern werkten in die jaren zo’n 10.000 mensen, waarvan ca. 2.000 in Bocholt. Er werd aan de meest uiteenlopende industrieën geleverd.

Eind vorige eeuw werd de gieterij in Bocholt ontmanteld en er volgde een totale renovatie van de vestiging Bocholt. Een nieuwe tak kreeg steeds meer belang: de bouw van systemen voor de windenergie, voor windturbines.

Na enkele overnames, waarbij een aantal jaren de naam Flender was vervangen door Siemens, valt het bedrijf nu onder een Amerikaans concern en prijkt de naam Flender weer zelfbewust op de gevel van het enorme bedrijfscomplex.

www.flender.com