contact

contact

B&B HOTEL DE KASTANJEFABRIEK

(voormalige Spinnerij en Handweverij Jean Baptiste Paul Bouquié)

Samen even weg, tijd om te relaxen en tijd voor elkaar… Niets moeten, alleen volop genieten van de vogels en de natuur. Trek een boek of tijdschrift uit de kast, schenk jezelf iets lekkers in en kom tot rust. De gezamenlijke lounge nodigt uit tot heerlijk relaxen met een boek of het spelen van een van de vele spelletjes.

De prachtige ligging in Eibergen waar letterlijk om de hoek per fiets of te voet genoten kan worden van het Gelders landschap. Op loopafstand van het centrum. Een absolute aanrader om dit deel van Nederland te bezoeken en in ons Bed & Breakfast Hotel te verblijven.

Jarenlang heeft het pand leeggestaan. Verloedering was voor vele Eibergenaren een doorn in het oog. Wij hebben een van de oudste fabriekspanden voor de sloop weten te behoeden.

Your Location?

B&B HOTEL DE KASTANJEFABRIEK
B&B HOTEL DE KASTANJEFABRIEK
Haaksbergseweg 16
7151 AS Eibergen
REGIO ACHTERHOEK
Nederland

Geschiedenis

Vroege industriële productie in de Achterhoek ontstond vanaf 1834 in het nog bestaande gebouw van de spinnerij en handweverij van Jean Baptiste Paul Bouquié (1778-1855), aan de Haaksbergseweg 16 te Eibergen, gesitueerd nabij de rivier de Berkel.

Bouquié was afkomstig uit Brussel, had orangistische sympathieën en had ervaring opgedaan met de verwerking van katoen.

 

Het was de periode tussen de Belgische Opstand vanaf 25 augustus 1830 en de Belgische afscheiding van het Nederlandse Koninkrijk, zoals geregeld in het Tractaat van Londen d.d. 19 april 1839. In Nederland was nog vrijwel geen een industriële vlas- en katoennijverheid op gang gekomen, in tegenstelling tot België waar de spinmolens en weefgetouwen al vier decennia in beweging waren. Er was dus in de Noordelijke Nederlanden snel een achterstand in te halen en Bouquié droeg bij aan deze inhaalslag met zijn Eibergse handweverij waar textielarbeiders voor laag loon op 120 weefgetouwen goedkope katoenen stoffen (“calicots”) produceerden. In de Achterhoek en Twente zouden vele ondernemingen volgen gedurende de Tweede Industriële Revolutie (medio 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog). De fabriek van Bouquié staat aan het begin van deze dynamische periode van gemechaniseerde massaproductie, aanleg van spoorwegen en moderne kanalen, en snelle bevolkingsgroei. Het gebouw mag een icoon van de Industriële Revolutie in Oost-Nederland worden genoemd en het is geweldig dat na lange jaren leegstand een mooie herbestemming tot B&B hotel ‘De Kastanjefabriek’ gerealiseerd is. 

 

[bronnen: kastanjefabriek.nl; Hans de Beukelaer, Nijver in het groen. Twee eeuwen industriële ontwikkeling in Achterhoek en Liemers (Doetinchem 1990), blz. 63; Bennie te Vaarwerk, Geschiedenis van de ‘oude’ N18, Jean Baptiste Paul Bouquié, of hoe een Belg aartsvader van de Eibergse textiel werd, PDF]

 

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website