contact

contact

ERIH-Ankerpunt Oyfo Techniekmuseum, Oyfo Kunst en Techniek

De Stichting HEIM, Hengelo’s Educatief en Industrieel Museum, opgericht vanuit de werkgroep Industriële Archeologie van Oald Hengel - nu Museum Hengelo - is de grondlegger van het in 1983 opgerichte Techniekmuseum HEIM, thans Oyfo Techniekmuseum.

Your Location?

ERIH-Ankerpunt Oyfo Techniekmuseum, Oyfo Kunst en Techniek
OYFO TECHNIEKMUSEUM
Industriestraat 9
7553 CK Hengelo
REGIO TWENTE
Nederland

Geschiedenis

Tot diep in de 19de eeuw is er veel huisnijverheid in Twente. Met name op het gebied van textiel. Er wordt geweven met handweefgetouwen. Na 1830 doet de stoommachine zijn intrede en in 1854 vestigt Charles Theodorus Stork zijn met stoomkracht aangedreven weefgoederenfabriek in Hengelo. Vervolgens verhuist hij ook zijn machinefabriek vanuit Borne naar deze stad. Dankzij onder meer Stork komt Hengelo op een kruispunt van spoorwegen te liggen. De industrie komt tot grote bloei.

Kort na 1900 wordt met de komst van twee elektrotechnische bedrijven de basis gelegd voor de verdere uitbreiding van de stad. R.W.H. Hofstede Crull verplaatst zijn Twentsch Centraal-Station voor Electrische Stroomlevering van Borne naar Hengelo en richt de Heemaf, de Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek, op. Hier is ook Floris Hazemeijer werkzaam. Hij is de grondlegger van Hazemeyer, fabriek voor elektrische schakelkasten, schakelaars voor laag- en middenspanning, dat in 1963 opging in Holec, het latere Eaton.

Hollandse Signaal (het huidige Thales) en Holec (nu Eaton) voorzagen indertijd het museum van financiën en een behuizing in het voormalige Twentsch Centraal Station aan de Bornsestraat in Hengelo.

Dankzij een donatie van Energiebedrijf IJsselmij kon het pand worden opgeknapt. Ook Stork en Akzo Nobel steunden destijds al het museum.

 

In 2005 verhuisde het museum naar de Wilhelminaschool aan de Industriestraat.

Het gebouw dat inmiddels is benoemd tot rijksmonument werd in opdracht van C.T. Stork in 1917 gebouwd. Het ontwerp voor de school in neo-renaissance-stijl is van de hand van de architect Karel Muller.

De school diende als ‘industrieschool’ voor de toekomstige werknemers van de Stork-fabrieken en de gieterij van Dikkers. Na de Tweede Wereldoorlog was er een HBS gevestigd.

Het museum heeft sinds de oprichting een gevarieerde collectie opgebouwd en beheert momenteel ruim 3000 objecten. De basis van deze collectie ligt in de ontstaansgeschiedenis van de industrie in Hengelo en Twente. Het erfgoed in ons museum bestaat niet alleen uit objecten. Er is een museumbibliotheek met meer dan 500 technische en historische werken, een uitgebreid archief van periodieken, bedrijfspublicaties, tekeningen, foto's en films.

Sinds 2015 zijn kunstencentrum CREA Centrum voor Kunsteducatie en Techniekmuseum HEIM gefuseerd. Per 1 januari 2017 is de Muziekschool Hengelo tevens toegetreden tot deze fusie.

Samen één organisatie voor kunst, techniek en erfgoed onder de nieuwe naam: Oyfo Kunst & Techniek.

(bron: oyfo.nl)

 

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website