contact

contact
BORNE Bussemakerhuis

Het Bussemakerhuis

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven linnenhandelshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk, in de oude kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

De fabrikeur Jan Bussemaker liet in 1779 het oorspronkelijke huis uit 1655 verbouwen tot woon- en handelshuis. Bijzonder aan het huis zijn onder andere de voorgevel met de sierlijke klauwstukken met beelden van een dolfijn, maanfiguur en granaatappel. Ook de originele hijsinstallatie waarmee het linnen naar de zolder werd gehesen is nog prachtig zichtbaar.

Bakermat Twentse textielindustrie

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Deze begon rond 1675 in Borne dat toen het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente was. Fabrikeurs, zoals Jan Bussemaker, vormen de onmisbare schakel tussen de boerenwevers en de markt. Na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeur en nauw daarmee verbonden het leven van de doopsgezinden in de 18de en 19de eeuw in Twente.

 

www.youtube.com/watch;

FILM HET BUSSEMAKERHUIS

 

(bron: museumbussemakerhuis.nl)

Your Location?

Het Bussemakerhuis
MUSEUM BUSSEMAKERHUIS
Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
REGIO TWENTE
Nederland

 

Admission: For details see website
Access for persons with disabilities: For details see website