contact

contact

PELMOLEN TER HORST

Net buiten Rijssen, aan de rivier de Regge staat een achtkantige stellingmolen ‘De Pelmolen’. Jan ter Horst, de toenmalige burgemeester van Rijssen, heeft in 1752 de molen gebouwd. De romp van de molen was afkomstig van een windmolen uit de Beemster (Noord-Holland). De Pelmolen werd een van de drie belangrijkste industriemolens in Twente.

Op de begane grond in de olieslagerij maakten de molenaars olie van kool- en lijnzaad. Bij gunstige harde wind maakten ze op de derde verdieping in de pellerij gort van gerst. De molen had een gunstige ligging aan de rivier en aan het doorgaande karrenpad. Daardoor kon de Pelmolen producten aan heel oost-Nederland én tot Groningen aanleveren.

In 1913 werd de productie stilgelegd. Een van de nazaten, Hein ter Horst, richtte in 1973 de Stichting Pelmolen Ter Horst op. De molen werd volledig gerestaureerd en ging op 16 oktober 1975 weer open voor publiek. Nederland was weer een unieke industriemolen rijker.

 

De molenaars, ondersteund door de vele vrijwillige molenaars, onderhouden en werken met de molen. Bij gunstige wind kunt u de olieslagerij volop in werking zien. U ziet het productieproces, hoe de kracht van de wind de tandwielen laat draaien om olie met hoge druk uit het lijnzaad te slaan. De geur van warm lijnzaad komt u bij binnenkomst tegemoet.

Verkocht worden meelproducten zoals pannenkoekmeel, kruidkoekmix, zeven granen mix, broodmix van andere molens uit de omgeving, en verder lijnolie, lijnmeel en koeken.

 

(bron: depelmolen.nl)

 

 

Your Location?

PELMOLEN TER HORST
PELMOLEN TER HORST
Pelmolenpad 9A
7461 PT Rijssen
REGIO TWENTE
Nederland
Homepage

Entreeprijs:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten
Drempelvrije toegang:A.u.b. op de aanwijzingen op de website letten