contact

contact
Westfälisches Glockenmuseum, GESCHER

Westfälisches Glockenmuseum

Het Westfaalse klokkenmuseum in Gescher toont de culturele geschiedenis van de klok. Het museum is gehuisvest in een monumentaal pand, dat in 1902 werd gebouwd als politiebureau en in 2010 werd uitgebreid. Op een oppervlakte van ongeveer 465 m² wordt een verzameling van 1.000 van luidklokken en kleinere klokken gepresenteerd, waaronder ook twee klokken uit de Romeinse tijd. Men kan zich de activiteit van een klokkengieter voorstellen op een getrouw gereproduceerde werkplek.

 

Eigenlijk weet (bijna) iedereen hoe klokken klinken en welke verscheidenheid aan geluiden een goede bel kan ontwikkelen. Maar hoe worden klokken gegoten, wat gebeurt er in de klokkuil en is er echt een geheim aan het geluid van de klokken? En wat wordt bedoeld als experts spreken van valse bellen, bijenkorfbellen of suikerbroodbellen?

In het museum, dat uniek is in Noordrijn-Westfalen, worden deze en andere vragen "over de bel" op een spannende en onderhoudende manier beantwoord. Tijdens de klinkende reis door de tijd door de geschiedenis van klokken leren bezoekers verrassende en onbekende feiten over de betekenis van klokken in de kerk en het wereldse leven.

Originele klokken, historische documenten, foto's en films illustreren het unieke karakter van de bel als signaalgenerator, muziekinstrument, kunstwerk en monument en helpen het geheim van de klokken en hun geluiden te ontdekken. Doe-Mee-stations nodigen bezoekers van alle leeftijden expliciet uit om ze te onderzoeken, te ontdekken en uit te proberen.

 

                  Klanken - geluiden

Bij een rondgang door bijna 900 jaar Westfälische klokkengeschiedenis worden klokken “aangeslagen” en aan het luiden gebracht. Bezoekers kunnen het geluidsfenomeen en muziekinstrument “klok” op verrassende wijze beleven en aanhoren. Ook de diversiteit van de klokkenklanken verschilt bij elke klok, die in haar klokkenstoel swingend geluid wordt. Hierdoor worden de bezoekers altijd weer enthousiast. Dat klokkentonen niet alleen gehoord, maar ook gezien en gevoeld worden maakt de waterklok op eenmalige wijze duidelijk.

 

                  Verhalen - legenden

Over de bijzondere (levens)verhalen van klokken, of ze nu uit het Romeinenkamp Haltern, uit vroegmiddeleeuwse kapellen of uit moderne kerken stammen, worden in het museum uitgebreid bericht. Daarbij spelen ook klokkenmythen, legenden en historische, bijna vergeten geluidsgebruiken een belangrijke rol.

 

                  Valse klok - kern - mantel

Het ontstaan van een klok, vanaf de berekening en tekening tot het gieten, wordt in de gietkuil op een begrijpelijke wijze aanschouwelijk gemaakt. Leemvormen, gereedschap en sjablonen geven inzicht in de (bijna) onbekende werkwereld van een klokkengieterij. Misschien kunt u hier het ‘geheim van de klokkengieter’ ontdekken?

 

                  Klokken opschriften - klokken versieringen

Hoe verschillend klokken versierd zijn en vooral, welke betekenissen de complexe opschriften en decoratieve elementen op de buitenwand hebben, wordt aan de hand van geselecteerde klokken uitgelegd. Meterslange versieringen van tekst- en sierlinten alsmede patronen en sjablonen bewijzen de meesterlijke werken van kunstenaars en klokkengieters.

 

                  Stadhuisklokken - schoolbellen - dierenbellen

Van de betekenis van klokken in het werk- en dagelijks leven in de afgelopende eeuwen vertellen talrijke stadhuisklokken, schoolbellen en bedrijfsklokken. In een andere afdeling worden allerlei vormen en klanken van dierbellen indrukwekkend gepresenteerd.

 

(Bron: glockenmuseum-gescher.de)

 

 

Your Location?

Westfälisches Glockenmuseum
WESTFÄLISCHES GLOCKENMUSEUM
Lindenstrasse 4
48712 Gescher
KREIS BORKEN
Duitsland
Homepage

Admission:For details see website
Access for persons with disabilities:For details see website