contact

contact

Projectpartners

Op 22 februari 2018 ondertekenden de drie directe projectpartners van het EuregioNetwerk Industriecultuur de INTERREG- Samenwerkingsovereenkomst waarin de projectwerkzaamheden worden geregeld.

Het LWL Industriemuseum TextilWerk Bocholtis in het bijzonder verantwoordelijk voor de totstandkoming van het projectonderdeel ‘Educatief Programma Industriecultuur in de EUREGIO’ en zet daartoe de uitgebreide expertise uit het netwerk van de LWL Industriemusea in het Landschafsverband Westfalen-Lippe in.

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN, voorheen: RBT KAN)tekent voor de uitvoering en coördinatie van het projectonderdeel ‘Spannende Geschiedenis’ voor de fysieke en digitale ontsluiting van 23 Ankerpunten. Deze Ankerpunten fungeren als startlokaties voor de ‘Lokale Spoorzoeknetwerken Industriecultuur’ in 30 steden en dorpen in het projectgebied.

Ook is TVAN actief bij het smeden van samenwerking met de regionale marketingorganisaties.

Stichting Industriecultuur Nederlanddraagt als INTERREG Lead Partner eindverantwoordelijkheid voor het project EuregioNetwerk Industriecultuur en is actief bij coördinatie en – deels - de uitvoering van de deelprojecten.


Inleidende toelichting op de projectpartners


LWL Industriemuseum TextilWerk Bocholt, ERIH Ankerpunt

Met twee locaties links en rechts van de rivier Aa, is TextilWerk Bocholt een uniek historisch ensemble van textielproductie.

Meer dan 20.000 spindels draaiden ooit in de Spinnerij Herding te Bocholt. Op drie verdiepingen komen de geschiedenis en het heden van het textiel hier weer tot leven. Tentoonstellingen bieden inzicht in historische en moderne technologie, showmodeontwerp en internationale textielkunst. Banketfaciliteiten en een café met glazen dak bieden ruimte voor verschillende evenementen.

In de directe omgeving ligt de weverij. Hier ruikt het naar olie en werk, en de weefgetouwen rammelen zo hard dat je onwillekeurig je oren sluit. Wat je vandaag tijdens een bezoek ervaart, was het leven van 100 jaar geleden voor duizenden mannen en vrouwen. We laten u zien hoe de tact van de machines hun werk dicteerde. Onder de sheddaken van het grote weefhuis zetten transmissieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Onze medewerkers produceren elke dag stoffen voor handdoeken en tafelkleden op basis van onze historische collectie. Weg van de lawaaierige fabriek, leert u het kale dagelijkse leven kennen van gezinnen in een volledig ingericht arbeidershuis en een actief beheerde tuin.

TextilWerk is Ankerpunt van de Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH).

TextilWerk Bocholt
Weverij: Uhlandstraße 50, 46397 BOCHOLT - Duitsland
Spinnerij: Industriestraße 5, 46395 BOCHOLT - Duitsland
T: 0049 (0) 2871 21611-0


TVAN

TVAN werkt samen met 20 gemeenten in de regio Arnhem en Rijk van Nijmegen alsmede met de Duitse gemeente Kranenburg. Naast gemeenten werkt TVAN samen met ca. 700 bedrijven uit de toeristisch-recreatieve sector. Met als doel om zoveel mogelijk recht te doen aan lokale en subregionale belangen is het werkgebied van TVAN opgedeeld in een aantal deelregio’s: Arnhem, Rijk van Nijmegen, Veluwezoom, Betuwe, Land van Maas en Waal, Gelderse Poort en De Liemers. Elke geografische deelregio heeft een overlegstructuur met TVAN. Binnen deze overlegstructuur vindt afstemming plaats over het toeristisch marketingbeleid.

Als Regionaal Bureau voor Toerisme verzorgt TVAN – voor de regio’s Veluwe, Arnhem en Nijmegen – de marketing, op de gebieden recreatie, (zakelijk) toerisme en cultuur(historie). TVAN richt zich op (potentiële) bezoekers in de Nederlandse markt, maar ook op buitenlandse markten zoals Duitsland en België.

TVAN: “Ons doel is om in onze regio’s bezoekers te genereren die langer verblijven en meer besteden. Maar ook om bezoekers aan te zetten tot herhalingsbezoek en om ambassadeur van de regio te worden. Wij hebben de ambitie om het toeristisch marktaandeel van onze regio’s – en van de diverse deelgebieden daarbinnen – te vergroten. Samen met onze partners, zoals gemeenten, provincie en bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector.”

TVAN
Dorpsstraat 14, 6661 EK  ELST - Nederland
T: 0031 (0) 481 366250 


Stichting Industriecultuur Nederland

Aanleiding voor het ontstaan van de Stichting Industriecultuur in het jaar 2000 waren de voorbereidingen voor het europese project van de European Route of Industrial Heritage (ERIH), onder leiding van de duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, samen met projectpartners uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België. Namens Nederland was verder Provincie Noord-Holland deelnemer.

Daarmee is de Stichting Industriecultuur Nederland één van de oprichters van ERIH.

Vanaf 2008 werd ERIH een europese vereniging, open voor leden uit alle europese landen. De toenmalige voorzitter van de Stichting Industriecultuur Nederland, Hildebrand de Boer, werd op 15 november 2008 door de ERIH Assembly gekozen in de ERIH Board als eerste ERIH Vice-President.

Resultaat van ERIH voor Nederland in de periode 1999-2008 was de status van ERIH Ankerpunt voor een aantal belangrijke industriemusea, zoals Museum Jannink (tegenwoordig Museumfabriek) in Enschede, Techniekmuseum HEIM (tegenwoordig Oyfo Techniekmuseum) in Hengelo en Buitengoed De Panoven in Zevenaar. Ook werd de basis gelegd voor de ‘Industrieel Erfgoedroute Noordzeekanaalgebied’ (de latere HollandRoute) in de Metropoolregio Amsterdam.

Vanaf 2009 is de HollandRoute uitgebouwd tot een volwaardig ERIH Regional Network en is het beheer daarvan gelegd bij de Stichting HollandRoute.

Naast de projectleiding van het INTERREG-project EuregioNetwerk Industriecultuur heeft de Stichting Industriecultuur Nederland ondermeer twee regionale netwerken voor industriecultuur in voorbereiding in de Regio Rotterdam (RotterdamDelta) en Provincie Zeeland (ScheldeLand). Onderzocht wordt vanuit Zeeland een grensoverschrijdend INTERREG-project mogelijk wordt in samenwerking met de Belgische Provincie Oost-Vlaanderen.

Stichting Industiecultuur Nederland
Projectadres: Stationsstraat 3, 7481 JA  HAAKSBERGEN – Nederland
T: 0031 (0) 6 55148823